LandboUngdom: Ungdommen står klar – hjælp i stedet de gamle i landbruget

DEBAT: Hvis der skal laves flere hjælpepakker til landbruget, skal det være til den ældre generation. Vi skal ikke blive ved med at give støtte til at hjælpe landbrugets unge i gang, skriver Steffen Overgaard fra LandboUngdom.

Af Steffen Overgaard
Bestyrelsesmedlem, LandboUngdom

Den største udfordring for landbrugets økonomi er, og har altid været, at prisen på vores salgsvarer svinger rigtig meget.

Se bare på svinepriserne de sidste 12 måneder. Det ser rigtig godt ud for griseproducenterne lige nu, men bliver der fundet svinepest i Danmark i morgen, vil det se helt anderledes ud. Mælkepriserne er fornuftige, som det ser ud nu. Minkpriserne er i bund, og det er rigtig svært at spå om, hvad der sker det næste år.

Når man kigger tilbage i historien, kan vi se, at lige så snart det går godt, og man tjener penge, tænker man på at udvide – og man er endda så villig til at udvide, at man køber jorden alt for dyr.

Vi skal hele tiden effektivisere
Nogle af mine tidligere arbejdsgivere har givet mellem 250–300.000 kroner per hektar jord, når de har udvidet. Det holder bare ikke.

Konjunkturstigninger kan og skal vi ikke leve af i landbruget, og vi kan nemt komme til at ødelægge vores forretninger, hvis vi handler på det forkerte tidspunkt.

Hvis vi skal sikre os selv, handler det om, at vi hele tiden søger den billigst mulige fremstillingspris, uanset om man producerer mælk, kød, skind, korn eller noget helt andet.

Vi skal effektivisere hele tiden. Vi skal hele tiden blive lidt bedre til det, vi laver, og vi kan altid få lidt mere ud af det, vi har.

Effektiviseringen skal ikke bruges til at presse priserne op på ejendommene, men skal i stedet stå på bundlinjen og skabe likviditet.

Hjælp de gamle
Man snakker meget om, at der ikke er nok unge til at overtage ejendommene. Det er jeg ikke helt enig i. Jeg tror, der er masser, der både vil og kan. Men som bliver skræmt af de mange konkurser, der har ramt landbruget de sidste mange år.

De unge med drømmen om at være leder skal lige nu vælge mellem at være selvstændig eller være driftsleder med en masse ansvar, men uden de økonomiske bekymringer.

Der skal gøres op med kulturen om, at man ikke kan tjene penge som landmand. Det gør vi altså bedst ved at kigge på, hvad ejendommen koster. For det er stort set det eneste sted, man selv kan gøre den store forskel. Selvfølgelig kan det også gøres ved at effektivisere, men det skal jo komme landmanden til gavn, at han er dygtig, så han tjener flere penge.

Jeg mener, at hvis der skal laves flere hjælpepakker til landbruget, så skal det være til den ældre generation. Hjælp dem af med deres ejendomme, så der kan komme unge til.

Vi skal ikke blive ved med at skulle give støtte til at hjælpe unge i gang. For hvis vi unge ikke kan komme i gang af os selv, er der noget galt med den måde, det hele er skruet sammen på.

Forrige artikel Sydbank: Landbrug som selskaber kan sikre en mere solid økonomi Sydbank: Landbrug som selskaber kan sikre en mere solid økonomi Næste artikel Horesta: Det er under al kritik, at man tredobler en afgift på engangsservice Horesta: Det er under al kritik, at man tredobler en afgift på engangsservice