Kost og Ernæringsforbundet: Politikerne skal sætte mål for grøn omstilling af de offentlige køkkener

Hvis der skal ske en grøn omstilling i de offentlige køkkener, kræver det ambitiøse politiske målsætninger. Staten, regioner og kommuner bør sætte konkrete mål om at reducere CO2, madspild, emballage samt el- og vandforbrug, skriver Ghita Parry.

De flittige, innovative og professionelle hænder og hoveder, der står bag de 800.000 daglige offentlige måltider, er mere end klar. De har viljen og en kæmpe faglighed til at give bæredygtigheden et ordentlig ryk i køkkenerne. Et ryk der kan forplante sig til andre dele af samfundet.

Men den bæredygtige omstilling er en holdsport, og den kræver en målstreg, som alle bakker op om. Eller sagt mere direkte, den kræver ambitiøse politiske målsætning og rammer, så de ernæringsprofessionelle kan få opbakning og ressourcer til at indfri alle de muligheder, der er for mere bæredygtige offentlige måltider.

For mulighederne er der. Vi ved, at vores medlemmer virkelig gerne vil lægge sig i selen for at gøre produktion og indkøb endnu mere bæredygtig. Og vi bliver hele tiden klogere på, hvad det kræver. Erfaringer kommer der flere og flere af, ligesom vores medlemmer er gode til at se den bæredygtige omstilling i et meget bredt spektrum. For det handler ikke bare om at skære ned på madspild, det handler også om emballage. Det handler ikke bare om økologi, det handler også om transport af fødevarer. Det handler heller ikke bare om at erstatte kød med bælgfrugter, det handler også om sikre den rette ernæring i de offentlige måltider.

Der skal politisk opbakning til en bæredygtig omstilling
Men det handler i meget høj grad også om politisk vilje, hvis det store potentiale skal forløses. Vores medlemmer kan ikke opfinde klimamål alene. Der er brug for en opbakning fra centralt hold, så der er rum til at handle ude i køkkenerne.

Derfor bør staten, regioner og kommuner alle sætte et mål om at reducere CO2 fra indkøbte fødevarer i de offentlige køkkener. Parterne skal også sætte konkrete mål om at reducere madspild, el- og vandforbrug samt forbrug af emballage i de offentlige køkkener. Der skal desuden investeres i kompetenceudvikling af ernæringsprofessionelle, så vi er klædt på til at nå de fælles mål. 

Vi så, hvordan vi kom langt med den økologiske omstilling i de offentlige køkkener med centrale mål. Desværre er økologien stadig centreret om de store byer, og derfor er der behov for, at alle kommuner og regioner forpligtes til at gøre den store køkkenmotor grøn og bæredygtig. Fødevareminister, Rasmus Prehn, har afsat penge til den første kompetenceudvikling af de ernæringsprofessionelle, og det er et vigtigt skridt. Nu skal kommuner og regioner også smøge ærmerne op, så vi sammen kan rykke på bæredygtigheden.

Hvis vi lykkes med det her, vil vi ikke bare spare tonsvis af CO2. Vi vil også lære børn, ældre, patienter og mange andre grupper, at fremtiden er grøn og velsmagende. 

Forrige artikel NNF og Tænketanken Frej: Plantebaserede fødevarer kan blive Danmarks næste store eksporteventyr NNF og Tænketanken Frej: Plantebaserede fødevarer kan blive Danmarks næste store eksporteventyr Næste artikel Danske Svineproducenter til Økologisk Landsforening: Det bør være et frit valg, hvad vi putter i munden Danske Svineproducenter til Økologisk Landsforening: Det bør være et frit valg, hvad vi putter i munden