Harmonisering af økologiregler giver fair konkurrence

DEBAT: En harmonisering af EU's økologiregler kan sikre fair konkurrence, men tilgangen med strammere regler gavner hverken forbruger eller producent, skriver Økologichef i Landbrug & Fødevarer Kirsten Lund Jensen.

Svar på spørgsmålet: EU-Kommissionen vil harmonisere unionens økologiregler. Er det godt for dansk landbrug?

Af Kirsten Lund Jensen
Økologichef, Landbrug & Fødevarer

Mere harmonisering af EU's økologiregler er en god ide. Det giver fair konkurrence og er afgørende for et velfungerende indre marked, med varer, der frit bevæger sig over medlemslandenes grænser.
 
Men EU-Kommissionens tilgang er en udfordring og giver ikke harmonisering på nogle af de områder, som er mest centrale for danske producenter. Det er én af de udfordringer, som de nye parlamentarikere skal hjælpe med at løse for at sikre gode rammevilkår og vækstmuligheder for dansk økologi. 

EU-Kommissionen har i marts fremlagt et nyt forslag til en kommende forordning for økologisk produktion. I det ny forslag lægger Kommissionen op til en række stramninger af reglerne for bedre at imødekomme de økologiske grundprincipper og for at være tættere på en økologisk produktion, der er uafhængig af input fra det omkringliggende konventionelle landbrug.
 
Efter en offentlig spørgeundersøgelse er Kommissionen bekymret for økologiens troværdighed og mener, at tilliden til økologien bedst bevares, hvis reglerne strammes. 

Fra Landbrug & Fødevarer er vi også meget bevidste om forbrugernes tillid, for den er helt afgørende for hele det økologiske marked. Produkternes merpris forudsætter, at der er tillid til både produktion og kontrolsystem, og at forbrugerne reelt føler, de får en merværdi, når de køber økologisk.
 
Men vi tror ikke, det gavner hverken økologien eller forbrugerne at stramme reglerne alene for stramningens skyld. Vi mener derimod, hovedopgaven i forhold til at styrke økologien på EU niveau ligger i at sikre selve håndhævelsen af de regler, vi allerede har. Det er den vigtigste indsats i forhold til at fastholde og styrke den meget høje forbrugertillid, økologien eksempelvis nyder i Danmark.

I Danmark har vi en målsætning om at fordoble det økologiske areal. Det er en vanskelig udfordring i sig selv, og desværre vil en virkeliggørelse af Kommissionens nye forslag gøre opgaven umulig.
 
Særligt er det udfordrende, at en række af de tiltag, der i dag bidrager til omlægningen til økologi, fjernes. Det gælder blandt andet muligheden for at opnå nedsat omlægningstid på for eksempel naturarealer og andre arealer, der beviseligt ikke har været behandlet med pesticider eller handelsgødning i en tre årig periode, eller muligheden for at omlægge dele af bedriften og på den måde praktisere ”samtidig drift” af en økologisk og en ikke-økologisk produktion.  
 
Det gør det lige tanden mindre attraktivt at lægge om. Det er unødvendigt og skaber ikke den vækst i økologien, både Danmark og EU ønsker. 

Manglende harmonisering skaber usikkerhed
I Landbrug & Fødevarer er vi i vid udstrækning tilhænger af ens produktionsregler.
 
Der kan være klimatiske eller strukturelle forhold, der gør begrænsede afvigelser mellem enkelte lande nødvendige, men overordnet er det muligt i EU at producere ud fra de samme økologiske produktionsregler.
 
Desværre skruer Kommissionen ikke på de rigtige harmoniseringsknapper. De danske økologer oplever i dag den største konkurrenceforvridning på de områder, hvor Kommissionen har overladt til de enkelte medlemslande at præcisere reglerne, og disse muligheder foreslår Kommissionen ikke ændret i deres nye forslag.
 
Det betyder for eksempel, at en økologisk slagtekylling må vokse 50 gram om dagen, mens den i Danmark må vokse 35 gram, og det gør, at den svenske kylling produceres mere end to uger hurtigere end den danske. Det betyder også, at dansk økologisk honning ikke kan produceres under samme krav som for eksempel i Tyskland eller Italien. Eller at der til den danske økologiske æglæggende høne skal afsættes 6 m2 udeareal, mens der til hønerne i for eksempel Tyskland, Nederlandene eller Sverige kun skal afsættes 4m2/dyr. 

Det er afgørende for vores producenter, at vi opnår harmoniserede forhold og en fair konkurrence. Vi har en erfaren og effektiv dansk økologisk produktion, og ens produktionsregler vil ikke alene give flere danske økologiske produkter på supermarkedshylderne, men vil også stille os med gode muligheder på eksportmarkederne. Og det er vigtigt, for selv om vi er mestre i økologisk forbrug pr. indbygger, så er eksporten helt afgørende for den danske omlægning.

Læs Det Økologiske Råds indlæg om samme emne her

Forrige artikel DI: Oprindelsesmærkning skal være frivillig DI: Oprindelsesmærkning skal være frivillig Næste artikel Laveste fællesnævner vil skade økologien i EU Laveste fællesnævner vil skade økologien i EU