Christian H. Hansen trækker i arbejdstøjet igen

Christian H. Hansen vil ikke længere kritisere Dansk Folkepartis ledelse. Nu gælder det kampen for bedre fødevarer og dyrevelfærd.

Efter næsten et halvt års sygdom og en kontrovers med sit partis ledelse er formanden for fødevareudvalget, Christian H. Hansen (DF), vendt tilbage til Folketinget. Altinget har spurgt ham om hans planer for det nye folketingsår.

Velkommen tilbage. Er du blevet rask?

Jeg har det bedre i forhold til, at jeg på et tidspunkt ikke kunne gå. Det kan jeg nu, men har stadigvæk komplikationer. Jeg tror, det er noget, der kan løses. Jeg har noget fysioterapi og noget genoptræning, jeg skal passe, men det kan jeg sagtens kombinere – i hvert fald i udgangspunktet.

Da du forlod Folketinget, var du ude med en kritik af ledelsen i Dansk Folkeparti for at være gået på kompromis med fødevaresikkerheden for at redde regeringens og Lars Barfoeds skind. Er det en kritik, du står ved?

Min kommentar til det er i dag, at der er en grund til, at jeg tager arbejdstøjet på og fortsat vil kæmpe for det område, der hedder fødevarer. Og det er, fordi jeg mener, det er et vigtigt område, og det er noget, der står mit hjerte nær. Derfor vil jeg fortsat kæmpe for at forbedre vilkårene for forbrugerne.

Det var vist den diplomatiske måde at sige det på?

Det er jo sådan, at man kan vælge to ting. Man kan vælge at sætte sig over i et hjørne med hænderne over kors og surmule – eller man kan sige, at det her det betyder så meget for mig, at jeg simpelthen vil arbejde. Jeg vil kæmpe for det her område. Jeg vil gøre en indsats – og det er så det sidste, jeg har valgt.

Siden du forlod Folketinget, er der blevet sat to undersøgelser i gang af fødevarekontrollen, både fra rigsrevisionen og fra regeringen og Dansk Folkeparti. Mener du, der er blevet taget godt nok hånd om kontrollen med de to undersøgelser?

Jeg mener, det vil være uklogt at begynde at udtale sig, så længe rigsrevisionens rapport ikke foreligger endnu. Jeg tror og håber på, at den vil være med til at pege på mange ting, som kan bruges til et godt værktøj til at komme videre.

Vi har jo haft en situation, hvor vi har haft problemer med noget tysk kød, for eksempel, og det er en problematik, man skal tage alvorligt. Det er jo forbrugernes sikkerhed, det går ud over. Derfor er man nødt til at arbejde videre med, hvordan man hele tiden kan forbedre det og gøre det bedre – noget af det, der er sat i gang, skal der yderligere til, før det bliver helt godt, og det er sådan nogle ting, man lige skal tænke over og overveje.

Hvad er det ved fødevarekontrollen, der har haltet – hvor tror du, de svage punkter er?

Jeg tror, det bunder i, at man ikke har haft tid nok til at udføre kontrollen. Det har skullet gå for hurtigt. Det tror jeg i hvert fald – men jeg tror også, at rigsrevisionens rapport kan rive op i nogle ting. Det kan også være, der er nogle ting, man ikke har omlagt endnu, som man kan omlægge på en bedre måde, så det gør, at der bliver bedre tid til kontrol – det synes jeg også, man skal kigge på.

Det er vel også et spørgsmål om økonomiske rammer?

Jo, det kan det være. Jeg vil godt slå fast, at det er det ikke altid. Der kan jo godt være nogle ting, som kan gøres anderledes inden for de samme rammer. Men det kan også være midler, det handler om. Men det er for tidligt endnu at sige det.

Vil du fortsat kæmpe for, at fødevarekontrollen skal flyttes fra forbrugerministeren?

Jeg har altid lige fra starten sagt, at jord-til-bord-princippet er vigtigt, og det mener jeg, man har brudt ved at lave to ministerier. Og det ved jeg også, at mit parti bakker 100 procent op. Det har vi altid ment i Dansk Folkeparti, og det er ikke blevet ændret.

Hvad bliver efter din mening det vigtigste område inden for fødevarepolitikken i det nye folketingsår?
 
Jeg tror, der bliver en stadig debat om at få styr på fødevarekontrollen – og jeg ser det som en vigtig opgave, at det bliver løst 100 procent tilfredsstillende.

Et andet af de andre områder, jeg har, nemlig dyrevelfærden, er utrolig vigtig for mig – og den skal der fortsat kæmpes for.

Har I nogen konkrete initiativer?

Ja, jeg synes blandt andet, det er vigtigt at få sodomi forbudt i Danmark. I det hele taget kunne jeg også godt forestille mig, at der skulle debatteres en bedring af dyreværnsloven. Jeg synes stadigvæk, at de, der begår overtrædelser af dyreværnsloven, altså mishandler dyr, de bliver straffet for lidt.

Forrige artikel Ikke et ord om fødevarer Næste artikel Journalister vrager offentlighedskonference Journalister vrager offentlighedskonference