Yderligere integration kan være nødvendigt

DEBAT: Skal danskerne have indflydelse på egne muligheder, skal vi engagere os mere aktivt i EU-debatten, og vi skal være åbne over for yderligere integration der, hvor det er nødvendigt.

Af Sofie Carsten Nielsen
EU-ordfører for Radikale Venstre

Toget med debatten om fremtidens EU kører med god damp gennem Europa, og indimellem kan det synes, som om vi i Danmark står på perronen og læser i lokalavisen. Det er svært at skabe debat om EU og Europas fremtid i dansk politik og presse.

Debatten, når den finder sted, cirkler ofte om forbeholdene, eller om hvorvidt Danmark får penge ud af EU-samarbejdet eller ej. Og det er skam også relevante og legitime spørgsmål. Men de er ikke fyldestgørende.

Hvilket Europa ønsker Danmark? 
Vi skal også i Danmark involvere os aktivt i debatten om, hvilket Europa vi ønsker. En bankunion er ikke bare en bankunion. En finanspolitisk union kan se ud på mange måder. Derfor har regeringen også meldt sig som aktiv forhandlingspartner. Vi ønsker, at eurolande og ikke-eurolande skal være ligeværdige, hvis de deltager i for eksempel et fælles finanstilsyn, som er det eneste konkrete forslag på bordet lige nu. Med ansvar skal følge indflydelse. Og så ønsker vi, at den finansielle sektor selv, og ikke skatteyderne i de enkelte medlemslande, skal betale for at dække sine underskud, sådan som det er tilfældet i Danmark. Endelig er det afgørende, at nye tiltag ikke hindrer EU’s kernefunktioner, for eksempel udviklingen af det indre marked for alle EU's medlemslande. Om vi så skal med i det fælles banktilsyn eller andre delelementer i en bankunion, må vi se på, når de endelige forslag ligger klar.

Nødvendig og ønskværdig integration 
Et levende, beslutningsdygtigt demokrati på europæisk niveau kan også konstrueres på flere måder. Mange af de forslag, som er blevet præsenteret de seneste måneder, er vidtgående og kræver afgivelse af national suverænitet. En superkommissær med ansvar for eurolandenes finanslove, et større fælles budget, delvis fælles gældshæftelse, det kan alt sammen lyde lidt skræmmende. For hvad bliver der så af national selvbestemmelse?

Vi skal ikke på forhånd udelukke mere integration på de områder, hvor det er nødvendigt og ønskværdigt. En fælles valuta kræver en stærk koordination af finans- og økonomipolitikken. Derfor er det helt naturligt og rigtig fornuftigt, at eurolandene ønsker yderligere koordination og integration. Det er en konsekvens af krisen og en måde at komme igennem den. Og det er i Danmarks interesse, at eurolandene kommer igennem krisen og godt ud på den anden side. At yderligere integration kan være nødvendigt, er langt fra det samme, som at vi skal skabe en føderalstat, hvor alle beslutninger skal sanktioneres i Bruxelles. EU-modstandere har i mange år spillet den falske melodi, at vi EU-tilhængere ikke kan vente med at afskaffe nationalstaterne og flytte al beslutningskompetence til EU-niveauet. Det er forkert.

Realistisk national selvstændighed
Jeg mener ikke, at politikker skal besluttes på et højere niveau, end det er nødvendigt. Den nationale selvstændighed er fuldstændig afgørende, også for mig som begejstret europæer. Men den skal være reel, og beslutningerne skal omvendt ikke træffes på et lavere niveau end der, hvor udfordringerne løses bedst. EU’s største styrke er netop, at vi i fællesskab kan løse problemer, vi som nationalstater hver for sig ikke ville kunne håndtere. Vi må åbent erkende, at nationale politikere ikke længere er i stand til at håndtere de negative konsekvenser alene, som globaliseringen kan give, herunder udflytning af arbejdspladser, samfundstruende adfærd på finansmarkederne, løbske klimaforandringer osv. Men det er også vigtigt at erkende, at det jo til evig tid er et politisk spørgsmål, hvad vi anser for at være de største udfordringer og de største muligheder. Det gælder i dansk politik såvel som i europæisk.

Et stærkt og handlekraftigt EU er efter min mening den bedste måde at give den enkelte dansker mest mulig indflydelse på sine egne muligheder, for Danmark kan ikke isolere sig fra Europa. Derfor er det så vigtigt, at vi engagerer os aktivt i europadebatten, og at vi ikke på forhånd afskriver yderligere integration, hvor det viser sig nødvendigt.

 

Forrige artikel EU's landbrugsstøtte skal gøres grøn EU's landbrugsstøtte skal gøres grøn Næste artikel Det nordiske elmarked er et lyspunkt i krisen Det nordiske elmarked er et lyspunkt i krisen