Wammen er langt fra alene

EUROPAMINISTER: Danmark har nu en permanent europaminister, som tager sig af EU-spørgsmål. Det har de fleste andre lande i forvejen, men de er ikke organiseret på samme måde. Se listen over europaministre her.

Mens Danmark har fået en permanent europaminister, har andre lande valgt andre veje. Når man ser ud over europakortet, er EU-landene langt fra enige om, hvilken model der bedst bygger bro fra EU til egen regering.

"Man kan vælge, at man har en europaminister, som er politiker og en del af regeringen," siger Rebecca Adler-Nissen, adjunkt og ph.d. ved Københavns Universitet.

Det gør lande, der har haft en europaminister i mange år, som Storbritannien, Finland og Frankrig. Og det er de lande, den danske model læner sig op ad.

Her sidder europaministeren med områder, som har generel eller horisontal karakter. Det er hovedsagligt de institutionelle sager og selve budgettet, som går på tværs af alle politikområderne.

Den anden model er, at medlemslandet har en viceminister eller en juniorminister. Den løsning har eksempelvis Tyskland, hvor viceudenrigsministeren har ansvaret for EU, men hører under Udenrigsministeriet.

Embedsmands-modellen
Som den tredje model er der lande, der vælger at have en statssekretær, som er en højtstående embedsmand med politiske beføjelser.

"Polens europaminister er i virkeligheden en politisk udnævnt topembedsmand. Det er en model, man kan sammenligne med den, som amerikanerne har, når de eksempelvis udpeger en ambassadør til Danmark," siger Rebecca Adler-Nissen, som til daglig forsker i EU's udvikling og forholdet mellem medlemsstaterne.

Som en fjerde løsning peger hun på de lande, der lægger EU-spørgsmålet under Udenrigssministeriet eller Statsministeriet, som også Danmark har gjort, indtil Helle Thorning-Schmidt blev statsminister og valgte at oprette en permanent europaministerpost.

Tidligere sendte Danmark enten udenrigsministeren eller en anden minister, hvis udenrigsministeren ikke havde tid. Det kunne også være en højtstående embedsmand - ofte departementchefen eller den politiske direktør. Under formandskabet i 2002 var det Bertel Haarder, der var europaminister samtidig med, at han var integrationsminister under Anders Fogh Rasmussen.

Nedenfor kan du se en samlet liste over medlemsstaternes europaministre. 

Forrige artikel Bred kritik: Modulvogntog er ikke grønne Bred kritik: Modulvogntog er ikke grønne Næste artikel Rohde: Danmark bør droppe krav om EU-rabat Rohde: Danmark bør droppe krav om EU-rabat