Vil regeringen arbejde for en reel EU-rabat?

DEBAT: Regeringen har lovet danskerne en EU-rabat, men udsigterne til en sådan er lange. I stedet for en reel EU-rabat får Danmark nemlig efter al sandsynlighed lov til at betale mere til EU.

Af Morten Messerschmidt (DF),
Medlem af Europa-Parlamentet

Der bliver vasket hænder i regeringen lige nu. Man har lovet danskerne en EU-rabat, men udsigterne er lange. Det har regeringen forsøgt at nedtone, så de færreste har bemærket, at der reelt har fundet en kovending sted. I forbindelse med skatteaftalen var der ellers ingen tvivl.

Corydon, Thorning og Vestager lovede danskerne en rabat på EU-bidraget. Og den skulle oven i købet finansiere skattelettelser. Men på det seneste er tonen ændret fra et ”krav om rabat” til ”at rette op på forskelsbehandlingen i EU”. Det har sin forklaring.

Kommissionen afviser rabat
For nylig stillede jeg et spørgsmål til EU-Kommissionen om, hvorvidt Danmark kunne forvente at få den EU-rabat, som regeringen har lovet danskerne. Svaret var meget klart: Nej. Det burde afføde en reaktion fra den danske regering, der mildt sagt har haft et anstrengt forhold til sine valgløfter. Men med EU-rabatten er sagen endnu mere alvorlig end de mange brudte løfter.

For bliver det danske EU-bidrag ikke reduceret, forsvinder finansieringen af skatteaftalen. Men Kommissionen har ikke bare vist sig uforstående over for det danske ønske.

De seneste meldinger går ydermere i retning af, at Danmark skal betale mere. Helt præcist ønsker man, at Danmark skal betale to milliarder kroner ekstra hvert år fra 2014 til 2020 til EU's langsigtede budget. Hvordan det harmonerer med løftet om rabat og finansieringen af skattelettelserne, kan vist give de finansministerielle regnedrenge mange søvnløse nætter.

Danmark får blot en mindre stigning
Regeringens ministre har også opdaget problemet og vil nu ikke længere kræve en ”reel rabat”, men blot ”rette op på forskelsbehandlingen i EU”. Årsagen er, at regeringen muligvis vil få en rabat på en milliard kroner på betalingen til EU, men det vil ikke være en reel rabat, men blot en mindre stigning, end hvad EU-Kommissionen lægger op til. Faktum er dog flere penge fra de danske skatteydere til EU's pengecirkus.

Alt tyder på, at Danmark kommer til at betale mere til EU i fremtiden, end vi gjorde i 2012 (19,6 milliarder kroner) og 2013 (anslået 20,3 milliarder kroner). Er det endnu et løftebrud over for de danske vælgere, som for længst har mistet tilliden til det europæiske system? Vil regeringen virkelig løbe fra deres løfter om en reel EU-rabat for at spille med på melodien i Bruxelles? Det burde de danske journalister kræve et klart svar på.

Forrige artikel På sporet af den grønne vækst i Danmark På sporet af den grønne vækst i Danmark Næste artikel Svanesang for græker-vitsen Svanesang for græker-vitsen