Venstre og DF: Hold fingrene væk!

DEBAT: Kampen mod social dumping kræver skærpet definition af EU-regler og mere ansvar til arbejdsmarkedets parter. Vil Venstre og DF fortsætte med at tilsidesætte virkeligheden, spørger Ole Christensen (S), medlem af Europa-Parlamentet.

Af Ole Christensen
Medem af Europa-Parlamentet (S) 

De seneste måneder har vi været vidne til en række kedelige politiske sager og udtalelser rettet imod danske såvel som udenlandske arbejderes vilkår. Venstre, flankeret af DF, har via floskler og kedelig snusfornuft forsøgt at sætte en dagsorden, hvor man tilsidesætter virkeligheden for egen vindings skyld.

Det er ærgerligt! Både i Danmark og på EU-niveau skal kampen nu kæmpes for de grundlæggende arbejdstagerrettigheder og imod lovgiveres indblanding i arbejdsmarkedets parters ret til at finde fælles løsninger. Jeg vil komme med mine bud på, hvordan vi på fornuftig vis kan placere ansvaret for lovgivningen, så rimelige forhold sikres for arbejdstagerne i Danmark. 

Danske lønninger i Danmark, tak 
Tilbage i juni fremsatte Venstre og DF et lovforslag, der i store træk gik ud på at begrænse faglige organisationers ret til at konflikte. Ifølge EU-lovgivningen må der ikke skelnes mellem danske overenskomster og overenskomster fra andre EU-lande. Hvis Venstre og DF begrænser muligheden for at indlede konflikt, så kan en dansk arbejdsgiver i teorien tegne overenskomst med en polsk lønmodtagerorganisation og derefter sænke lønningerne til polsk niveau, uden at de ansatte har mulighed for at indlede en konflikt.

Det, at Venstre og DF smider serveretten ned til EU på dette punkt, er ikke i orden. Der er egentlig ikke så meget at rafle om; de danske lønninger skal ikke afgøres af hverken nationale eller internationale myndigheder - men af arbejdsmarkedets parter. Det er det eneste rimelige i denne sag! 

Danske vilkår til udenlandsk arbejdskraft i Danmark, tak
Til forskel fra DF og Venstre ønsker jeg at løse problemerne ved social dumping - og ikke bare snakke om dem. Min holdning er klar, vi skal selvfølgelig tillade, at polakker, tjekker og tyskere kommer til Danmark for at få et job, men det skal være på ordentlige vilkår. Arbejdskraftens frie bevægelighed gør social dumping til et grænseløst problem. Derfor arbejder jeg i Europa-Parlamentet med det sæt af fælles regler, som skal gælde i EU.

Der skal for eksempel sættes klarere kriterier for, hvordan man definerer udstationeret arbejdskraft, ligesom arbejdstagerne skal oplyses om deres rettigheder i det land, de arbejder i. Det er moralsk forkasteligt, at udenlandsk arbejdskraft arbejder under kummerlige forhold, mens svindlende arbejdsgivere går hjem med en højere profit. Det er vigtigt for beskæftigelsen og væksten, at det er muligt for virksomheder og arbejdstagere at slå sig ned i andre EU-lande. Løsningen er derfor at arbejde hårdt i EU-regi for, at de nuværende regler inden for udstationering af udenlandsk arbejdskraft håndhæves og skærpes.

Hvad er jeres svar?
Som det fremgår, kan det lade sig gøre at finde afbalancerede løsninger - uden at politikere skal til at pille ved den danske model. Mit spørgsmål til Venstre og DF er: Hvordan ønsker I konkret at løse problematikkerne, så der sikres rimelige løn- og arbejdsvilkår for danske - såvel som udenlandske - arbejdstagere i Danmark?

Forrige artikel Nye norske toldmure skal brydes ned Nye norske toldmure skal brydes ned Næste artikel Er UK ved at løsrive sig fra EU? Er UK ved at løsrive sig fra EU?