V: Thorning bør sikre flertal for patentdomstol

DEBAT: Der er kun fordele ved, at Danmark tilslutter sig EU's patentdomstol. Alternativet er, at vi sakker bagud, at de nye arbejdspladser ikke skabes her, men i vores nabolande. Derfor opfordrer Venstre kraftigt til, at statsministeren arbejder for at få alle Folketingets partier ombord, skriver EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen.

Af Jakob Ellemann-Jensen
EU-ordfører (V)

I Venstre ser vi kun fordele ved, at Danmark tilslutter sig det fælleseuropæiske patent og dermed også en patentdomstol.

Derfor vil jeg kraftigt opfordre til, at statsministeren fortsat arbejder for at bringe alle Folketingets partier ombord, selv om det lige nu tyder på, at danskerne skal til stemmeurnerne og tage stilling til patentdomstolen den 25. maj i forbindelse med Europaparlamentsvalget.

Udelukkende til gavn for Danmark 
Det fælles europæiske patentsamarbejde er udelukkende til gavn for Danmark og danske virksomheder. Og det er et godt eksempel på fordelene ved det europæiske samarbejde: At vi lader fælleseuropæiske regler erstatte de nationale, dér hvor det giver mening.

I dette tilfælde vil vi kunne fjerne unødvendige byrder for en række danske virksomheder. Ifølge beregninger fra Dansk Industri kan det i dag koste op mod 267.000 kroner, når en dansk virksomhed skal søge patent i samtlige EU-lande, mens det nye enhedspatent, der vil gælde i 25 lande, kan fås for 5-15.000 kroner.

Men de store besparelser ligger i håndhævelsen.

Jeg har selv haft det privilegium at være en del af det innovative danske erhvervsliv. Som jurist i virksomheder som IBM og GN Store Nord har jeg været med til at beskytte og forsvare patenter rundt om i verden.

For at minimere omkostningerne vælger en virksomhed som GN Store Nord kun at udtage patent i de lande, hvor markedet er stort nok til, at det kan svare sig.

Det betyder, at der er lande, hvor man ikke har sine idéer beskyttet og markeder, man ikke går ind på. Og i de lande, hvor man så rent faktisk har et patent, bruger man store summer på at forfølge patentkrænkere, fordi man skal føre sager mod dem i hvert enkelt EU-land i stedet for at gøre det ét sted og få én dom, som dækker alle 25 lande.

Også til gavn for mindre virksomheder 
GN Store Nord er en stor virksomhed med deres egen juridiske afdeling og stor erfaring på området. Tænk, hvilken forskel det vil gøre særligt for mindre virksomheder, der ikke har de ressourcer og den erfaring, hvis de kan bruge penge på at investere og dermed skabe arbejdspladser frem for at skulle beskytte patenter.

Og her er vi inde ved kernen. For spørgsmålet om EU's patentdomstol handler om danske arbejdspladser. Ønsker vi i Danmark et innovativt erhvervsliv med global rækkevidde, bliver vi som politikere også nødt til at levere de rammevilkår, der er nødvendige for, at virksomhederne kan klare sig i konkurrencen.

For alternativet er ikke, som nogen tror, at de andre lande sætter farten ned og venter på os, når vi på grund af egne benspænd ikke kan følge med. Alternativet er, at vi sakker bagud, at de nye arbejdspladser ikke skabes her, men i vores nabolande.

I Venstre er vi ærgerlige over, at regeringen ikke har formået at få opbakning i Folketinget. Folkeafstemninger skal forbeholdes principielle spørgsmål, der mere grundlæggende rykker ved Danmarks forhold til EU som f.eks. afskaffelsen af vores rets- og forsvarsforbehold. Ikke til tekniske spørgsmål, der oven i købet er en ubetinget fordel for dansk erhvervsliv.

Skulle det alligevel ende med en folkeafstemning den 25. maj, skal regeringen vide, at Venstre er klar. Vi er klar til at kæmpe for europæiske løsninger, der hvor det giver mening. Vi er klar til at kæmpe for danske arbejdspladser.   

Forrige artikel Danmark bliver snydt for milliarder af kroner Danmark bliver snydt for milliarder af kroner Næste artikel Historiker: EU-borgeres rettigheder krænkes i Spanien Historiker: EU-borgeres rettigheder krænkes i Spanien