Tørnæs: EU-debat i de danske stuer

DEBAT: EU-samarbejdet har stor betydning for os alle. Det er derfor på tide, at danskernes interesse for EU bliver større, skriver Ulla Tørnæs (V), der med projektet ”Spørg Ulla” vil have EU-debatten ud i de danske stuer.

Af Ulla Tørnæs (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

At få en positiv og konstruktiv debat om EU helt ud i de danske stuer kan opfattes ligeså svært som at få en elefant op at flyve i en luftballon. Det ærgrer mig, at mange betragter EU som noget ufolkeligt og som noget, der ikke kommer os ved.

Siden jeg for snart et år siden startede i Europa-Parlamentet, er jeg nemlig ofte stødt på udsagn som: "Det er så fjernt det, der foregår 'nede' i Bruxelles", og "hvad rager det egentlig mig?". Til et vist punkt har jeg forståelse for de udsagn, men jeg er ked af, at det er sådan, mange har det.

EU-myterne skal punkteres
Enten kan man vælge at trække på skuldrene og acceptere, at det er sådan, danskerne har det, eller også kan man gøre det modsatte: at møde danskerne, hvor de er, at høre, hvad de tænker, og punktere nogle af de myter, som ofte præger opfattelsen af EU.

Der skal tages mange små skridt for at forbedre danskernes interesse for EU, og jeg tager gerne mange små skridt for at gøre mit til at ændre opfattelsen. Jeg håber, at mit projekt "Spørg Ulla", som jeg lige har sat i søen, og som løber frem til Folkemødet på Bornholm, bliver ét af de mange skridt.

For mig handler det grundlæggende om at bringe EU tættere på os alle sammen. For ingen af os kan være ligeglade med, hvad der foregår i EU. Derfor er formålet ikke at feje noget ind under gulvtæppet - nej, tværtimod. Formålet er at fortælle, hvor EU gør noget godt, som gør livet lettere for os alle som borgere og for vores virksomheder. Men jeg vil også ærligt fortælle, hvor jeg synes, at EU går over grænsen og lovgiver om noget, som EU ikke skal blande sig i. Udgangspunktet for "Spørg Ulla" er de spørgsmål, som mine Facebook-venner har stillet på Facebook.

Vi peger ikke fingre ad nogen
Selvom mange af os let kan blive enige om, at vi kunne ønske os en anden dækning af EU-stoffet generelt i de danske medier, så handler "Spørg Ulla" ikke om at pege fingre ad nogen. Tværtimod er det en opfordring. En opfordring til at blive ved med at tro på, at det selvfølgelig kan lade sig gøre at have en god, positiv og konstruktiv debat om EU. 

Jeg vil gøre mit for at blive bedre til at række ud til danskerne og inkludere dem i, hvad det egentlig er, der foregår i EU, og hvordan vores samarbejde har betydning for vores dagligdag og vores arbejdspladser.

"Spørg Ulla" er i luften, og jeg håber, at I har lyst til at følge med, at sende et spørgsmål og være med til at løfte en positiv og konstruktiv debat om EU helt ind i de danske stuer. 

Forrige artikel DE: Overimplementering skal bekæmpes som ukrudt DE: Overimplementering skal bekæmpes som ukrudt Næste artikel DF: Lavere norske toldsatser vil gavne både EU og Norge DF: Lavere norske toldsatser vil gavne både EU og Norge