DF: Lavere norske toldsatser vil gavne både EU og Norge

DEBAT: Hovedproblemet for samhandlen mellem Norge og EU er de meget høje norske toldsatser på importprodukter fra EU. Tolden er ikke alene en begrænsning af den norske forbrugers muligheder. Den er også unfair over for EU, skriver Jørn Dohrmann (DF).

Af Jørn Dohrmann (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet og formand for EFTA- delegationen for Norge, Schweiz, Island m.fl.

I dagligdagen har Norge et fortrinligt samarbejde med EU. Ja, Norge har endda implementeret mangt og meget i sin lovgivning, der oprindelig kommer fra EU.

Eksempelvis tager Norge del i det Europol-samarbejde, hvorom de danske ”ja-partier” prøver at fortælle danskerne, at det kan vi kun være med i, hvis vi afskaffer det danske retsforbehold, således at vi samtidig også siger ja til fælles asylpolitik.

Både jeg og mit parti ser her med en vis misundelse på den norske løsning. Norge har nemlig ingen problemer med at deltage i det, der er fornuftigt, samtidig med at landet har bevaret et større element af selvstændighed i forhold til EU. Det er udtryk for sund fornuft og en respekt for nordmændenes holdninger.

Skyhøje norske toldsater
Men i samarbejdet mellem EU og Norge er der også problemer, og som formand for EFTA-delegationen er jeg næsten dagligt konfronteret med dem, når jeg f.eks. taler med den norske EU-ambassadør. Det altoverskyggende hovedproblem for samhandlen mellem Norge og EU er de meget høje norske toldsatser på importprodukter fra EU. For at nævne et par eksempler så pålægger Norge landbrugsvarer fra EU en toldsats på 340 procent.

Det siger sig selv, at de norske toldsatser stiller sig hindrende i vejen for en fri vareudveksling mellem Norge og EU, og når nordmændenes repræsentanter i Bruxelles klager over en EU-told på norske fisk på 20 procent, så må jeg indrømme, at jeg kun kan trække på skuldrene. I handel gælder der – som på alle andre områder her i livet -  en regel om ”noget for noget”.

Jeg tilhører selv et parti, som i høj grad ser med stor skepsis på den overnationale konstruktion, der går under betegnelsen EU. Jeg forstår derfor også mere end nogen anden den norske skepsis mod en slags transnational ”overmagt”, der vil diktere sine vilkår.

Begrænser den norske forbruger
Men netop varernes frie bevægelighed over grænserne er en af fordelene ved EU. Det har gjort alle rigere. Det har styrket den europæiske forbruger. Jeg ser i virkeligheden den norske toldpolitik som formynderisk over for de norske forbrugere, hvis forbrugsmuligheder er indskrænket som følge af den norske toldpolitik.

Den almindelige nordmand vil opnå en langt større fordel i form af et øget vareudbud og lavere priser som følge af en sundere konkurrence. Øget handel betyder også øget velstand og flere arbejdspladser. Det vil samtidig kunne dæmme op for noget af den grænsehandel, som Norge  - i øvrigt på linje med Danmark - døjer med.

Nordjylland er et populært rejsemål for norske endagsturister. Det samme er grænseovergangene til Sverige, hvor der er etableret store indkøbscentre til ære for norske kunder. Var det ikke en idé at få den handel til Norge? Var det ikke en idé at lade forbrugerne købe ind til lavere priser end at lægge pengene i Danmark og Sverige? 

Valget er naturligvis Norges helt eget. Det er nordmændene, som via deres politikere afgør, hvordan det norske samfund skal indrettes. Det ønsker jeg at slå helt fast. Men samtidig må Norge indse, at ethvert valg også indebærer fravalg. Hvis man fastholder den nuværende kurs med høje toldsatser på landbrugsvarer fra EU, ja, så må man regne med, at EU fastholder tolden på norske produkter.

Unfair over for EU
Jeg er klar over, at indtægterne fra den norske told blandt andet anvendes til landbrugsstøtte i Norge. Der er intet galt i at støtte landbruget, og det er helt op til Norge, hvordan landet ønsker at indrette landet, og hvilke støtteordninger man ønsker at fastholde. Men det er tolden ikke. Tolden er ikke alene en begrænsning af den norske forbrugers muligheder. Den er også unfair i forhold til EU.

For mig at se vil det på den lange bane være en kæmpemæssig fordel for norsk økonomi at afskaffe toldsatserne, og Norge vil fortsat – ikke mindst på grund af energimarkedet – have et stort og solidt overskud på handelsbalancen. Jeg ser for eksempel Norge som en helt naturlig og uundværlig partner i en kommende europæisk Energiunion.

Så min opfordring til de norske politikere er derfor: Kom nu til forhandlingsbordet, og tal med os om en aftrapning af de norske toldsatser. Norge skal ikke ”underlægge” sig EU på nogen måde, men blot handle med EU-landene på lige vilkår. Det vil ikke alene være en stor fordel for Norge og den enkelte nordmand. Det vil også være en fordel for EU.   

Forrige artikel Tørnæs: EU-debat i de danske stuer Tørnæs: EU-debat i de danske stuer Næste artikel LA: Britisk folkeafstemning kan redde EU LA: Britisk folkeafstemning kan redde EU