S: Vi vil det politiske ansvar

DEBAT: Socialdemokraterne har i Europa-Parlamentet en unik mulighed for at påvirke fremtidens europæiske politik. At isolere sig i et hjørne med protestpartierne gavner på ingen måde danske interesser, skriver Jeppe Kofod (S).

Af Jeppe Kofod (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Valget til Europa-Parlamentet 25. maj er af mange kommentatorer blevet udråbt til en sejr for protestpartierne.

Jeg anerkender, at de EU-skeptiske partier har haft et godt valg, men Europa-Parlamentets sammensætning viser dog med alt tydelighed, at magten stadig er centreret omkring midten af europæisk politik.

Mens den største gruppe i Parlamentet, de europæiske konservative, gik betydeligt tilbage, har den socialdemokratiske gruppe tværtimod fastholdt sin størrelse.

Socialdemokraterne i Europa-Parlamentet har derfor en unik mulighed for at påvirke fremtidens europæiske politik, og det er et ansvar, som jeg er klar til at tage på mig.

At isolere sig i et hjørne i Parlamentet sammen med protest-partierne gavner på ingen måde danske interesser. For den kommende valgperiode kommer til at byde på en politisk dagsorden, som mere end nogensinde vil stille os over for grænseoverskridende problemstillinger inden for f.eks klima, løndumping, energi, handel og datasikkerhed.

Ambitiøs klima- og handelspolitik
Allerede i oktober fortsætter diskussionen om EU's klimamålsætning for 2030. Jeg vil arbejde for, at Parlamentet presser på for en ambitiøs aftale med et krav om minimum 40 procents CO2-reduktion samt 40 procent mere energieffektivitet og vedvarende energi.

Vi skylder både os selv og de kommende generationer fortsat at kunne leve i et bæredygtigt miljø. Samtidig vil en ambitiøs klimapolitik skabe et stærkt fundament for væksten i grønne danske virksomheder og skabe tusindvis af arbejdspladser, og vi vil desuden kunne øge vores uafhængighed af Putins gas og af olien fra Mellemøsten.

Et andet vigtigt politisk emne med stort potentiale for dansk vækst og arbejdspladser bliver forhandlingerne om en frihandelsaftale med USA, der alene i Danmark vil kunne skabe 15.000 job. Som politikere har vi dog samtidigt et ansvar for, at aftalen ikke gambler med vores høje niveau på eksempelvis forbrugerrettigheder, produktsikkerhed og arbejdsmiljø.

Europa-Parlamentet har magten til at forkaste aftalen, og jeg vil under ingen omstændigheder støtte en aftale, som forringer borgernes vilkår på de nævnte områder. Det gælder i det hele taget, at vi skal fortsætte kampen i Parlamentet for at sikre en høj forbrugersikkerhed omkring de produkter, som omgiver os i vores hverdag.

Datasikkerhed, social dumping og skattely
Vi står desuden foran et stort opgør om de europæiske borgeres datasikkerhed. Europa-Parlamentet har fremsat et lovforslag, som styrker borgernes rettigheder, og som regulerer, hvordan firmaer som Google og Facebook behandler private oplysninger på internettet. Disse rettigheder må vi til enhver tid forsvare mod de kræfter, som ønsker en mere liberal lovgivning.

Det samme gælder kampen mod social dumping, hvor grådige arbejdsgivere alt for længe har kunnet konkurrere på dårlige løn- og arbejdsvilkår på bekostning af lønmodtagerne. Jeg ønsker at fortsætte arbejdet for et bedre indre marked, som sætter løn- og arbejdsvilkår over de frie markedskræfter. Det skal desuden være slut med de multinationale selskabers skattesnyd, og den socialdemokratiske gruppe ønsker at øge kampen, bl.a. ved at sortliste skattely og kræve mere gennemsigtige regnskaber.

Jeg er sammen med mine socialdemokratiske partifæller klar til at trække i arbejdstøjet og gøre vores indflydelse gældende på de nævnte problemstillinger. Til gavn for danske interesser.

Forrige artikel V: EU skal tilbage til kernen V: EU skal tilbage til kernen Næste artikel DF: Vi vil svinge sparekniven i EU DF: Vi vil svinge sparekniven i EU