Rohdes usandheder om tyrefægtning

DEBAT: Jens Rohdes påstand, om at tyreopdræt ingen støtte kommer til at få fra EU, er usand, lyder det fra Dan Jørgensen (S), medlem af Europa-Parlamentet.

Af Dan Jørgensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Venstres Jens Rohde fremfører her i avisen 6. november 2012 en påstand, der er usand. Han skriver om EU's budget: "Der kommer ikke til at gå en eneste euro eller krone til tyreopdræt til fægtning". Og det passer ikke. Er han så forhippet på at forsvare alt, der kommer fra EU, at han ikke vil kritisere, når der sker noget åbenlyst tåbeligt?

Stor EU-støtte til tyrefægtning
Jeg ved ikke, om Rohde lyver. Måske taler han usandt, fordi han ikke ved bedre. Men faktum er, at der næste år, som det har været tilfældet i de forgangne år, vil blive givet store pengebeløb i EU-støtte til tyrefægtning.

Før 2003 blev støtten til landmænd, der opdrættede tyre til tyrefægtning, betalt via tyrepræmier. Det er korrekt (som Rohde skriver), at Spanien ikke længere får del i disse tyrepræmier, eftersom Spanien har afkoblet deres landbrugsstøtte. Nu udbetales støtten som generel landbrugsstøtte til landmændene.

Ingen hindring for at søge om støtte
Det har desværre siden 2010 været hemmeligt, hvilke landmænd der får hvor meget udbetalt i landbrugsstøtte, så derfor er det svært at sige præcis, hvor meget EU-støtte der bliver udbetalt til de landmænd, der opdrætter tyre til tyrefægtning. Men det skulle være ganske mystisk, hvis de landmænd, der før modtog støtten, pludselig alle sammen har besluttet sig for, at de ikke længere vil søge om støtte. Og der er intet i EU-reglerne, der forhindrer dem i at søge støtten.

Ligeledes kan støtten bruges til - og er blevet brugt til - at renovere forskellige bygninger herunder også tyrefægter-arenaer.

Jeg har masser af dokumentation for disse ting. Men det er Rohde nok ikke interesseret i. For ham handler det om at forsvare EU for enhver pris. Jeg er også EU-tilhænger, men det betyder ikke, at jeg ikke kan kritisere, når der vedtages tåbeligheder. Det burde Rohde også gøre.

Forrige artikel Medicinalindustriens lukkethed er både dyr og farlig Medicinalindustriens lukkethed er både dyr og farlig Næste artikel Det går den gale vej Det går den gale vej