Det går den gale vej

BLOG: At EU spiller overrasket, når et EU-land på ny rammes af negative tal, godtgør ikke vedblivende nedskæringer og løser ikke krisen. Det skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.

Rina Ronja Kari
Talsperson, Folkebevægelsen mod EU 

Efter at have nydt en uges ferie, totalt afskåret fra medier, sidder jeg nu og samler op på ugen, der gik - hvad er der i det store hele sket? Og det er lidt sørgeligt.

Det er ikke svært at se, at det går den helt gale vej - på flere fronter på én gang. Det kræver såmænd bare, at man går ind på en vilkårlig nyhedsside (eller slår op i avisen, hvis man er til papirudgaven).

Ned ad bakke 
Det er et deprimerende syn: Krig, ødelæggelse, sult overalt i verden, og i EU går det bare hastigt ned ad bakke: Når man gennemfører voldsomme spareøvelser i en lang række lande, hvoraf nogle i forvejen har enormt høje arbejdsløshedstal, ja, så bliver det som regel kun værre med økonomien - voldsomme nedskæringer, der medfører massive fyringer, betyder nemlig også færre mennesker, der har penge til at købe varer, hvilket igen betyder, at flere virksomheder har problemer - med endnu flere arbejdsløse til følge...

Vedblivende nedskæringer løser ikke krisen 
Ovenstående følger nogle klassiske økonomiske tankerækker (sådan i grove træk i hvert fald). Men når man kommer til EU, må man alligevel forbløffes: Hver gang der kommer nye dårlige tal (i sidste uge hørte vi for eksempel om recession og stigende arbejdsløshedstal), ja, så er det, som om EU bliver overrasket! "Hovsa, betyder det noget dårligt, når vi tvinger landene til voldsomme nedskæringer?" virker det, som om EU-Kommissionen tænker, og det gang på gang.

Når det bliver ved med at være en overraskelse, er det naturligvis også nemmere at vedblive nedskæringerne, så er det nemlig nemmere at overbevise om, at nu bliver krisen løst med endnu en nedskæring. Sandheden er bare, at mange af Euro-landene er i så store problemer, at det virkelig er på tide at give dem en rigtig vej ud af krisen.

Spaniens mange arbejdsløse får ikke et arbejde ved, at der bliver skåret mere ned, og den græske gældskrise er så meget ude af kontrol, at der snakkes om vanvittige tal, og at der skal skæres på en velfærd, der allerede er ødelagt.

Giv de gælsramte lande muligheder
Jeg ved godt, at euroen er lidt af et prestigeprojekt for EU-toppen, men nogle gange skal man indrømme, at man tog fejl. Nu ville være et passende tidspunkt: Hjælp de hårdt prøvede lande ud af euroen under ordnede forhold, giv dem mulighed for at genopbygge deres lande og mulighed for at skabe arbejdspladser og velfærd.

Samarbejde på internationalt plan er vigtigt, men euroen er ikke samarbejde - snarere diktat fra EU-toppen!

 

Forrige artikel Rohdes usandheder om tyrefægtning Rohdes usandheder om tyrefægtning Næste artikel At satse på skifergas er som at tisse i bukserne At satse på skifergas er som at tisse i bukserne