Pernille Weiss: Vil Venstre smadre den danske model?

DEBAT: Den danske model risikerer at blive smadret og føre til franske tilstande med gadekampe, hvis Lars Løkkes nye tanker om at indføre en mindsteløn bliver en realitet. Venstre må komme tilbage på et borgerlig-liberalt spor, mener Pernille Weiss.

Af Pernille Weiss
Spidskandidat til Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti

Statsministeren hopper med på en farlig bølge, når han på Facebook lufter sine tanker om en lovreguleret mindsteløn i Danmark. Han stikker hermed af fra klassisk borgerlig-liberal logik og kaster den danske arbejdsmarkedsmodel mod makulatoren.

Man spørger undrende, om Venstres leder i virkeligheden er begyndt at føre socialdemokratisk politik i et desperat forsøg på at lokke røde vælgere over midten?

Aftaler mellem arbejdsmarkedets parter er centrale
Det ville klæde Løkke at holde sig til fakta. Jo, der er udfordringer på transportområdet i Europa, men det må statsministeren løse med sine ministerkollegaer i EU – ikke ved at smadre den danske arbejdsmarkedsmodel.

Men det er altså en myte, at social dumping er et stort problem i Danmark. Mellem 74 og 83 procent af det danske arbejdsmarked er dækket af overenskomster, og vi lever i et land med vækst og velfærd takket være et tæt samarbejde mellem arbejdstagere og arbejdsgivere.

Det er helt centralt, at der indgås frivillige aftaler mellem arbejdsmarkedets parter, uden indblanding fra politisk side. Sådan har det været i over 100 år – og sådan skal det forblive.

Danmark har en topplacering, når det kommer til stabilitet på arbejdsmarkedet, og det gør os attraktive for udenlandske virksomheder. Vi er verdens sjette mest eftertragtede land at investere i, og det skyldes ikke mindst den unikke trepartsmodel på arbejdsmarkedet.

Venstre fører socialdemokratisk politik
Med en lovreguleret mindsteløn bliver løndannelse et konstant populistisk valgtema, der vil ødelægge stabilitet, innovationsevne og sammenhængskraft ude på danske virksomheder. Skal vi virkelig have franske tilstande med gadekampe og gule veste i stedet for ordentlige overenskomstforhandlinger? Det kan da ikke være statsministerens alvor.

For et par uger siden meddelte Venstre, at partiet vil afgive dansk suverænitet ved at gøre selskabsskatten til et EU-anliggende. Klar socialdemokratisk politik. Nu hopper Lars Løkke endnu længere mod venstre ved at stille spørgsmålstegn ved den danske arbejdsmarkedsmodel på et faktuelt tyndt grundlag om social dumping, der påstås kun at kunne blive løst ved lovindgreb.

Helt ærligt! Må vi få saglighed ind på banen igen, Venstre tilbage på det borgerligt-liberale spor og mere respekt for den danske model og arbejdsmarkedets parter. Det er sidstnævnte, vi kan takke for vores vækst og velstand – ikke statsministre, der vil gøre alt for at beholde magten.

Forrige artikel Samuelsen: Danmark hører til i kernen af Nato Samuelsen: Danmark hører til i kernen af Nato Næste artikel Enhedslisten: Tid til et mere fredeligt alternativ end Nato Enhedslisten: Tid til et mere fredeligt alternativ end Nato