Obama er bedst for Europa

DEBAT: Det er uden tvivl i EU’s interesse at følge Obama, der - modsat Romney - er entusiast, hvad angår diplomatisk udenrigspolitik, økonomisk vækst og ikke mindst progressiv klimahåndtering.

Af Dan Jørgensen 
Medlem af Europa-Parlamentet (S) 

6. november går amerikanerne til stemmeurnerne og bestemmer, om det er Barack Obama eller Mitt Romney, der som præsident skal stå i spidsen for USA de næste fire år. Det er en vigtig beslutning, ikke blot for USA, men også for EU. Jeg håber meget på, at Barack Obama bliver genvalgt.

Lad mig komme med tre argumenter for, hvorfor det er bedst for Europa, at Obama - og ikke Romney - vinder valget.

Obama sænker temperaturen
For det første har Obama lagt en markant anden udenrigspolitisk stil for dagen, end hans forgænger George W. Bush gjorde, og end hans udfordrer Romney har givet udtryk for. Obama har i højere grad satset på diplomatiet og samtalen frem for militær konfrontation. Han har opnået en aftale om nedrustning af atomvåbenarsenalet med Rusland, han har afsluttet Irakkrigen, og han har lavet en plan for, at de sidste tropper skal være ude af Afghanistan i 2014. Med den tidligere nobelprisvinders Desmond Tutus ord har Obama kort fortalt "sænket temperaturen i verden".

Økonomisk vækst frem for besparelser
For det andet har Obama gjort, hvad han kan for at sætte gang i den økonomiske vækst. Mens Romney har talt meget om nedskæringer, så har Obama satset på at øge efterspørgslen i økonomien for på den måde at sætte gang i væksten igen. Han har gennemført store stimulipakker, han har reddet den amerikanske bilindustri, og han har øget investeringerne i uddannelse og vedvarende energi. Den amerikanske økonomi er langt fra ude af krisetilstanden, men det er helt sikkert, at havde det ikke været for Obamas håndtering af krisen, så havde det set værre ud, end det gør i dag. Det er selvsagt vigtigt for EU, at USA, som er vores største handelspartner, bliver ved med efterspørge vores varer, og derfor er Obama også på dette punkt bedst for Europa.

Klimaentusiasme og europæisk forbillede
For det tredje er Obama klart mere progressiv end Romney, hvad angår en af vores generations helt store udfordringer, nemlig den globale opvarmning. Mens Romney end ikke anerkender, at den globale opvarmning er menneskeskabt, så har Obama været klar i mælet og forsøgt at få vedtaget et kvotesystem for CO2 efter europæisk forbillede, samtidig med at han har øget investeringerne i vedvarende energi. Det er vigtigt for Europa og for verden, at Obama fortsætter denne kamp, hvis vi skal have en chance for at undgå katastrofale klimaforandringer.

Alt i alt er der meget på spil for EU, når amerikanerne går til stemmeurnerne den 6. november. For mig er der ingen tvivl om, at det er i EU's interesse, at Obama bliver genvalgt.

Forrige artikel Svanesang for græker-vitsen Svanesang for græker-vitsen Næste artikel Tyske forklaringsvanskeligheder Tyske forklaringsvanskeligheder