Ny vision for Europa

DEBAT: EU er for ineffektivt, og de europæiske borgere har ikke længere tilllid til det politiske projekt, mener Anna Rosbach og Martin Callanan. Derfor vil deres gruppe i Parlamentet reformere EU.

Af Anna Rosbach
Løsgænger, MEP, medlem af Europæiske Konservative og Reformister
og
Martin Callanan
MEP, formand for Europæiske Konservative og Reformister 

Schuman, Monet, Spinelli levede alle i et anderledes Europa, end vi gør i dag. I deres Europa var kontinentet blevet hærget af to krige. I deres Europa var det enkelte hjems udfordring at sætte mad på bordet, og de globale udfordringer blev symboliseret ved en mur tværs gennem Berlin.

Deres løsninger var en stadig tættere union, den europæiske sociale model og den fælles landbrugspolitik. Verden har dog ændret sig, siden Schuman-erklæringen blev lavet for 62 år siden. Mange af løsningerne fra det 20. århundrede er nu blevet en del af det 21. århundredes problemer.

EU mister indflydelse og opbakning
EU's største udfordring i dag er at forblive relevant på verdensscenen, hvor den økonomiske og politiske magt lige nu svinger væk fra Atlanterhavet og over mod Stillehavet.

Men EU er ikke kun ved at miste global indflydelse. Vores egne befolkninger vender sig også væk fra EU. Det er der en meget enkel forklaring på: Befolkningerne har ikke tillid til EU, fordi EU ikke har tillid til befolkningerne.

I Grækenland er demokratiet truet. Euroen og finanspagten, trojkaens krav samt endeløs EU-lovgivning har fjernet vælgernes mulighed for at bestemme deres egen skæbne.

EU skal rulles tilbage
Men man kan ikke blive ved med at tage befolkningerne for givet. Hvis man gør det, vil de vende sig mod ekstreme alternativer. Kommunister og nynazister er blevet valgt til det græske parlament, og Le Pen fik en femtedel af stemmerne i Frankrig.

Men hvad var Kommissionens reaktion på den første valgrunde i Frankrig? "Der er brug for mere Europa". Det opsummerer bedre end noget andet, hvad der er galt med EU.

Man tror, man har alle svarene, men ofte bliver de velmenende tiltag en del af problemet og fører til mindre personlig og økonomisk frihed for den enkelte borger. Med en omskrivning af et berømt citat af Ronald Reagan: "De ni mest skræmmende ord i det engelske sprog er: I'm from the EU, and I'm here to help."

EU er blevet en stor, dyr og ineffektiv stat, som skader Europas konkurrenceevne og mindsker det enkelte individs frihed. Det er på tide, at vi ruller dens grænser tilbage.

Et nyt Europa
Vores gruppe i Europa-Parlamentet, Europæiske Konservative og Reformister, tilbyder en alternativ vision for EU:

Vi mener, at frihandel er den bedste måde at fremme vores produkter og vores værdier verden over på.
 
Vi mener, at EU-budgettet bør være mindre og mere målrettet til at imødekomme det 21. århundredes udfordringer.

Vi mener, at det indre marked bør være kronjuvelen i ​​EU. Derfor ønsker vi at fremme liberalisering og konkurrence i stedet for bureaukrati og harmonisering.

Den Europæiske Union står over for klare valg. Fortsætter vi med at vedtage lovgivning og 10-årige økonomiske planer, eller begrænser vi bureaukratiet og løfter byrden for virksomhederne?

Fortsætter vi med at tro, at "vi ved bedst", eller viser vi tillid til borgerne? Fortsætter vi med at opbygge en stadig snævrere union, eller skaber vi en effektiv union, der gør mindre, men gør det bedre?

Tillid til folket
For syv år siden, efter den franske og hollandske afvisning af den europæiske forfatning, sagde Tony Blair i en tale i Europa-Parlamentet: "Folket blæser i trompeterne på husets tage. Lytter vi til dem?"

Det gjorde vi ikke. Men trompeterne lyder langt højere i dag, end de gjorde i 2005. Hører vi mon efter nu?

Det er ikke for sent at se virkeligheden i øjnene, at vise tillid til befolkningerne og til at skabe small government i Bruxelles. Men tiden er hastigt ved at løbe ud.

Medmindre vi ændrer kurs, vil verden fortsætte med at dreje - og Europa vil falde længere og længere bagud. Vi har kun os selv at bebrejde. 

Forrige artikel Frankrig bliver rødt Næste artikel Wammen: Danmark knokler for nye job i Europa Wammen: Danmark knokler for nye job i Europa