Ny EU-handelspolitik bør sikre fattiges rettigheder

DEBAT: EU skal passe på, at den private sektors investeringer i udviklingslande ikke sker på bekostning af de fattiges rettigheder, skriver senior advocacy rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Gitte Dyrhagen Husager.

Af Gitte Dyrhagen Husager
Senior advocacy rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp

Det er ikke kun i Danmark, at koblingen imellem handel og udvikling er på den politiske dagsorden.

EU's udviklingsministre mødtes i Bruxelles den 19. maj for at drøfte et nyt politikpapir om privatsektorens rolle i udviklingslandene, som netop er vedtaget af EU-Kommissionen.

Folkekirkens Nødhjælp ser positivt på, at EU udvikler en ny politik på området, fordi den private sektor bliver en stadig vigtigere aktør for at skabe global udvikling i fremtiden - både som en del af løsningen og en del af problemet.

Den private sektor bærer et vigtigt ansvar for at sikre bæredygtig udvikling i verdens fattige lande, og derfor er der behov for at skabe rammerne for en ansvarlig investeringspraksis i EU.

Samtidig understreger Folkekirkens Nødhjælp, at EU's iver for at booste den private sektor ikke må ske på bekostning af fattiges rettigheder og internationale standarder, for eksempel i forhold til retten til mad og jord.

Den private sektors vigtige rolle 
Politikpapiret, som formelt set kaldes en EU-meddelelse, opridser den strategiske ramme for en styrkelse af privatsektorens rolle i EU's udviklingsbistand. Formålet er at styrke privatsektorens rolle i at fremme "inkluderende og bæredygtig vækst".

Helt konkret indeholder politikken en række kriterier, som private virksomheder skal leve op til, når de engagerer sig i udviklingslandene. For eksempel skal programmer, der støttes med EU-midler inden for dette område, have et overordnet fokus på jobskabelse, inklusion og fattigdomsreduktion.

De skal også måles på resultater, der opnås, og programmerne skal udvikles i overensstemmelse med EU's andre udviklingsinstrumenter.

Folkekirkens Nødhjælp har leveret input til politikken med hovedbudskabet om, at den private sektor skal bidrage til at bekæmpe fattigdom og fremme civilsamfundsdeltagelsen i udviklingslandene set ud fra et rettighedsperspektiv.

Sammen med en række andre danske ngo'er har Folkekirkens Nødhjælp også fremhævet principperne om bæredygtighed, en evidens-baseret tilgang og krav til privatsektor-finansiering.

Det europæiske netværk CONCORD har desuden fremhævet den uformelle sektors rolle, kvindelige entreprenører, og behovet for at prioritere støtten til lokale markeder og værdikæder.

Fokus på fattigdomsreduktion
Folkekirkens Nødhjælp hilser velkomment, at politikken lægger vægt på principper som fattigdomsbekæmpelse, inklusion af sårbare grupper, CSR, og respekt for arbejdstagerrettigheder.

Den underlæggende tone i politikpapiret er dog, at den private sektor skal fremme jobskabelse og vækst. EU's rolle i denne sammenhæng er at skabe øget handlingsrum for nye, private investeringer i udviklingslandene.

Et af formålene er, at EU skal skabe gode betingelser for, at europæiske virksomheder kan investere mere i de nye markeder for at skabe flere arbejdspladser inden for EU. Det er en tankegang, som også dominerer den politiske tækning om koblingen imellem handel og udvikling i Danmark.

Der er derfor behov for et stærkere fokus på fattigdomsreduktion, hvis vi skal opnå en inkluderende og bæredygtig vækst. Folkekirkens Nødhjælp tror på, at der kan skabes synergi i sammenkoblingen imellem handel og udvikling, og at den private sektor har et ansvar for at tænke de fattige med ind i væksten.

Men det er et vigtigt princip, at EU's handelsinteresser ikke dominerer dens udviklingspolitik, og at målet om intern jobskabelse ikke bliver et kriterium for at fremme EU's erhvervsinteresser globalt.

EU's iver for at fremme den private sektors investeringer i udviklingslandene må - med andre ord - ikke ske på bekostning af de fattiges rettigheder. Derfor opfordrer Folkekirkens Nødhjælp EU-Kommissionen til at se på, hvor den private sektor kan spille en forskel i at opnå udviklingskriterierne om at bekæmpe de ovennævnte kriterier, når den nye politik skal implementeres efter sin vedtagelse.

Det er nødvendigt at sikre sammenhæng imellem EU's politikområder, så EU's handelspolitik ikke får negative konsekvenser for de fattige - som det for eksempel har vist sig i Cambodja, hvor Folkekirkens Nødhjælp har dokumenteret at EU's handelsaftale aktivt støtter ulovligt opkøb af småbønders jord, også kendt som jordtyveri.

Danmark har også et ansvar 
Folkekirkens Nødhjælp mener, at EU bør være bannerfører for at fremme ansvarlig investeringspraksis - også i de lande, hvor menneskerettighederne er allermest under pres.

Danmark har en vigtig rolle at spille i at fremme denne tænkning om bæredygtige og ansvarlige investeringer, ikke mindst set i lyset af den seneste lancering af en ny landbrugsinvesteringsfond, der forventes at kaste millioner af sig til afrikanske bønder.

Det nye politikpapir er et skridt i den rigtige retning ved at den opstiller generelle kriterier og vilkår, som virksomheder skal leve op til, når de modtager støtte fra EU til udviklingsformål.

Folkekirkens Nødhjælp ser frem til en dialog om, hvordan EU og Danmark vil sikre, at principperne efterleves i praksis, når handels- og udviklingsinteresser står på spil samtidigt.

Det forventes hen imod slutningen af året, at der vedtages rådskonklusioner som opfølgning på den nye proces. I denne proces skal der tages stilling til, om der skal formuleres og vedtages en handlingsplan for implementeringen af den nye politik.

For at sikre at politikken og principperne føres ud i livet, anbefaler Folkekirkens Nødhjælp derfor, at Danmark går i spidsen for at fremme et EU-handlingsspor, der sikrer, at de negative konsekvenser af den private sektors rolle i udviklingslandene forebygges og håndteres - samtidig med at potentialet for nye, effektive koblinger imellem stat, marked og civilsamfund udforskes og muliggøres.

Forrige artikel Anne E. Jensen: Det nye Europa-Parlament står over for en budgetkrise Anne E. Jensen: Det nye Europa-Parlament står over for en budgetkrise Næste artikel DF: Danmark skal ikke være afhængig af Rusland og Mellemøsten DF: Danmark skal ikke være afhængig af Rusland og Mellemøsten