DF: Danmark skal ikke være afhængig af Rusland og Mellemøsten

DEBAT: Hvis Danmark skal være uafhængig af energi fra udemokratiske regimer, skal vi udnytte de brændsler, vi allerede har. Danmarks energieffektive kulkraftværker bør derfor yde et væsentligt bidrag, skriver det nyvalgte medlem af Europa-Parlamentet Jørn Dohrmann (DF).

Af Jørn Dohrmann (DF)
Nyvalgt medlem af Europa-Parlamentet

Dansk Folkeparti fik et fremragende valg til Europa-Parlamentet med 26,6 procent af stemmerne.

I alt stemte ca. 40 procent af de danske vælgere på EU-skeptiske partier. Med valget sendte danskerne et meget klart signal om, at de ønsker en anden kurs for EU-samarbejdet. De vil have mere Danmark og mindre EU.

Et lignende signal udgik fra vælgerne i mange andre lande i EU. Spørgsmålet bliver nu, om EU-systemet og de EU-jubelglade partier tager bestik af den skepsis, som har vist sig at eksistere i mange af medlemslandene. Det vil de gøre klogt i.

Under alle omstændigheder er der nok at tage fat på, når det nye Parlament træder sammen.

Energi er magt
En af de store udfordringer for EU i de kommende år bliver at sikre energiuafhængighed. Målet bør være, at vi i EU skal være uafhængige af olie og gas fra Rusland, ligesom vi i øvrigt også bør være det i forhold til energi fra Mellemøsten.

Den øjeblikkelige krise i forholdet til Rusland illustrerer med al ønskelig tydelighed faren ved at være afhængig af olie og gas fra Rusland. Rusland har i forholdet til sine nabolande vist, at de ikke viger tilbage fra at benytte energipolitikken som et magtpolitisk instrument. Det burde være indlysende for enhver, at det giver usædvanlig god mening at gøre EU uafhængig af energiimport fra udemokratiske regimer.

Og hvordan skal vi så gribe denne udfordring an? Det skal vi gøre på flere plan samtidigt.

Effektivitet og infrastruktur 
Et godt udgangspunkt vil være at sikre, at vi bliver langt bedre til at undgå energispild. Vi skal ganske enkelt bruge energi mere effektivt i produktion og transport såvel som boliger. En forbedret energieffektivitet vil samtidig have en gavnlig effekt i forhold til vore virksomheders konkurrenceevne, ligesom det vil være godt nyt for de mange stærke danske brands inden for energiteknologi som Danfoss, Grundfos, Rockwool og mange andre dygtige mindre selskaber.

Og så skal vi selvfølgelig have den grundlæggende energiinfrastruktur på plads, så vi effektivt kan transportere og handle energi på tværs af landene. Det er en afgørende forudsætning for, at målsætningen om at opnå energiuafhængighed kan blive nået.

Kulkræftværker skal udnyttes 
Og så skal vi ikke begive os ud af nogen overambitiøs, grøn tangent, hvor vi fører en ekstremt dyr energipolitik, der enøjet fokuserer på at reducere CO2-udslippet, men som i realiteten ikke fører os hen imod den ønskede energiuafhængighed.

Nej, lad os føre en afbalanceret og pragmatisk politik, hvor vi bl.a. effektivt udnytter det brændsel, som vi har. Vi har jo eksempelvis nogle af verdens mest energieffektive kulkraftværker i Danmark, som kan yde et væsentligt bidrag til at gøre Danmark mindre afhængig af at skulle importere strøm udefra, når vinden ikke lige blæser nok.

Forrige artikel Ny EU-handelspolitik bør sikre fattiges rettigheder Næste artikel V: EU skal tilbage til kernen V: EU skal tilbage til kernen