Messerschmidt holder fast i klimaet

EU: Messerschmidt vil fortsat blande sig aktivt i energi- og klimadagsordenen herhjemme, selv om han nu sidder i Europa-Parlamentet. Klassens frække dreng har blot fået endnu et talerør.

Bare fordi Morten Messerschmidt er blevet valgt ind i Europa-Parlamentet, har han ikke tænkt sig at forsvinde fra den danske politiske scene. Tværtimod.

Han vil sætte sit markante præg på energi- og klimadagsordenen både i Danmark og i Bruxelles - og vil være at finde både i rampelyset og bag kulisserne. Han påpeger, at det var aftalen med partiet helt fra start, at han ved siden at sit europæiske engagement skulle forblive en aktiv del af dansk politik.

"Jeg vil stadig være en aktiv del af folketingsgruppens arbejde, og jeg vil stadig følge forhandlingerne på energiområdet, og jeg regner med at have et stærkt samarbejde med vores kommende ordfører og med at holde jævnlige møder med vores klima- og energiminister," lyder det fra Messerschmidt, som både glæder sig over og kritiserer, at han nu får endnu en platform at blande sig i debatten fra.

"Jeg har fået flere banelænger at spille på nu. Og det er jo på den ene side rart at kunne blande sig i mange flere sager - på den anden side er det jo et udtryk for, at EU blander sig i alt for mange sager," siger han.

Initiativ om dobbeltregulering
Et af de emner, han vil bruge sin nye platform til at kaste sig over, er kvotehandelssystemet.

"Rigtig mange synes, at man skal lave lave alle mulige bundne reduktionsforpligtelser inden for det, der er omfattet af kvotereguleringen. Det virker meget mærkeligt, og det bør man på EU-plan tage alvorligt," siger han og fortsætter:

"Det er et problem, for det kan ikke være rigtigt, at medlemslandene spilder en masse penge på noget, som sådan set på forhånd er reguleret. Det er ikke særlig mange områder, hvor dobbeltregulering giver noget godt resultat."

Derfor gælder det om i højere grad at opfordre medlemslandene til, at den nationale regulering skal finde sted inden for det ikke-kvotebelagte område, mener Morten Messerschmidt, som varsler nyt initiativ.

"Den formelle procedure vil jeg ikke ligge mig fast på, men vi vil tage et initiativ til at sikre eller til at opfordre medlemslandene til i højere grad at fokusere på de nationale kvoteforpligtelser på de ikke-kvotebelagte områder. På det område er der behov for et meget stærkere samspil mellem Europa-Parlamentets miljøudvalg (hvor partifællen Anna Rosbach sidder, red.) og det, der foregår nationalt," siger han.

Ud med ideologi, ind med logik
Helt overordnet er strategien med energi- og klimapolitikken at bringe logikken tilbage, som han siger. Det indebærer blandt andet et klart fokus på cost-benefit-analyser, så man får så meget for pengene som muligt.

"Vi lever desværre ikke i et paradis, hvor penge og ressourcer bare kan plukkes ned fra træerne. Derfor har man også en pligt til at bruge pengene og ressourcerne der, hvor man får mest for dem. Det vil være min klare opfordring, både i som medlem af Europa-Parlamentet og som en aktiv spiller på energi- og klimapolitikken, men sådan set også som almindelig samfundsdebattør," siger Messerschmidt, som også vil arbejde for en klar definition af, hvad man vil have for de ressourcer.

"Er det et mål i sig selv at reducere CO2'en, eller er det et mål i sig selv at imødegå skadevirkningerne? Her mener jeg det sidste."

Den frække dreng i klassen
I Danmark har Morten Messerschmidt og hans parti haft rollen som "klassens frække dreng" i klimaspørgsmålet. Hvordan vil han bringe det med sig til Bruxelles? Blandt andet ved at sætte fokus på cost/benefit-analyser, lyder svaret.

"Jeg vil blive ved med at sige det samme, som jeg har gjort de sidste to år. Det er ikke svært at være fræk i klimadebatten, fordi der er så stor konformitet. Man behøver ikke at skrive en bog for at blive udråbt til den frække dreng, det er bare det lod, man har, hvis er den logisk tænkende i klimadebatten."

Samlet klimaskepsis i Europa
Morten Messerschmidt sidder i den politiske gruppe Europa for Frihed og Demokrati (EFD) i parlamentet - en ny gruppe bestående af blandt andre Jens Peter Bondes tidligere allierede samt italienske Liga Nord.

DF'eren, som har fået en næstformandspost i EFD, har en fornemmelse af, at gruppemedlemmerne overordnet er enige i energi- og klimapolitikken.

"Den grundlæggende drivende kraft er meget synkron. Alle har, som jeg har hørt det, en relativ skeptisk tilgang til klimadagsordenen, og alle har en stor trang til at tænke logisk frem for ideologisk på energipolitikken," siger Messerschmidt, som stadig fungerer som partiets energi- og klimaordfører, indtil partiet udnævner en ny lige inden Folketingets åbning i starten af oktober.

Som tidligere beskrevet her på Altinget Energi & Klima spår flere centralt placerede kilder, at det bliver Messerschmidts efterfølger i Folketinget, Per Dalgaard.

Forrige artikel Dødsfald: EP-informationschef Søren Søndergaard, 63 år Næste artikel Eva Kjer: GMO skal i gang i EU Eva Kjer: GMO skal i gang i EU