Lidegaard støtter Hedegaards CO2-kvote-redningsplan

CO2: Regeringen er nu klar til at støtte Connie Hedegaards forslag om at trække CO2-kvoter midlertidigt ud af markedet. Støtten betinges dog af, at EU-Kommissionen laver køreplan for permanente kvote-ændringer.

Efter en lang tænkepause er regeringen nu klar til at melde sin støtte til EU-Kommissionens forslag om at trække 900 millioner CO2-kvoter midlertidigt ud af markedet. Det meddelte Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) fredag i forbindelse med rådsmødet i Bruxelles.

"Kommissionens forslag er et forsøg på at redde kvotemarkedet, som i øjeblikket er præget af ekstremt lave priser, og det har vi altså valgt at støtte. Men vi kræver samtidig, at Kommissionen laver en køreplan for strukturelle ændringer af kvotesystemet," siger Martin Lidegaard i en pressemeddelelse.

Ifølge Kommissionens forslag skal en række CO2-kvoter tages ud af markedet i perioden 2013-15 for at presse prisen på kvoterne op. Men efter planen skal kvoterne på markedet igen senere. Og det er regeringen imod.

"Målet må være permanente udtagninger af kvoter frem mod 2020, så vi kan få varige CO2-reduktioner, og kvotesystemet igen kan bidrage til den grønne omstilling i hele Europa," skriver ministeren på Facebook.

De seneste måneder har regeringen forsøgt at undersøge, hvor langt de kan presse EU-Kommissionens forslag, og kravet fra Danmark stilles nu sammen med Frankrig og England. Dermed lægger de et nyt pres på medlemsstaterne for at gøre noget ved den lave CO2-kvotepris.

Kravet om at få en køreplan for strukturelle ændringer af kvotesystemet ligger samtidig helt i forlængelse af de planer, klimakommissær Connie Hedegaard allerede præsenterede inden jul. Her fremlagde den danske EU-kommissær seks muligheder for strukturelle ændringer af kvotemarkedet. Den danske regering har dog endnu ikke taget endelig stilling til de enkelte konkrete forslag.

Europa-Parlamentets miljøudvalg vil om kort tid afgøre, om forhandlingerne af forslaget om at udsætte auktioneringen af kvoterne skal indledes med medlemsstaterne med det samme, eller om forslaget først skal til afstemning blandt samtlige parlamentarikere. Iagttagere vurderer, at det kan blive vanskeligt at få et flertal bag i hele Europa-Parlamentet.

EU-Kommissionen ventes at fremlægge deres bud på klimamål for hele EU frem mod 2030 i løbet af foråret.

Forrige artikel Denne uge i EU (9) Denne uge i EU (9) Næste artikel Fuld opbakning til kroatisk EU-medlemskab Fuld opbakning til kroatisk EU-medlemskab