Fuld opbakning til kroatisk EU-medlemskab

UDVIDELSE: Samtlige partier i Folketinget byder Kroatien velkommen i Den Europæiske Union. Dansk Folkeparti opfordrer dog til særregler for at forhindre social dumping.

Det var et enstemmigt Folketing, der nikkede ja til europaminister Nicolai Wammens forslag om, at Kroatien kan blive medlem af EU senere i år. Det skete under førstebehandlingen af lovforslaget torsdag. Her understregede ministeren kroaternes store vilje til at tilapsse sig EU's regler.

"Den kroatiske regering og det kroatiske samfund har gjort en stor indsats for at leve op til EU's krav, og det er fuldt fortjent, at de er nået så langt," sagde europaministeren fra talerstolen.

Ifølge Nicolai Wammen er Kroatiens optagelse i EU et vigtigt skridt på vejen til fred og forsoning i det vestlige Balkan. Han mener, at Kroatiens indtræden i unionen vil sende et vigtigt signal til resten af regionen om, at økonomiske og demokratiske reformer betaler sig.

DF: Husk indsats mod social dumping
Hos Dansk Folkeparti var det dog ikke uden forbehold, at Kroatien blev budt velkomment. Partiet mener principielt, at det er nødvendigt at indføre overgangsforanstaltninger for at forhindre social dumping.

"Det, der bekymrer os, er, at der kommer en masse mennesker og arbejder for en meget lille løn i Danmark," siger Pia Adelsteen, EU-ordfører for Dansk Folkeparti.

Den tanke afviste Nicolai Wammen. Regeringen har ikke tænkt sig at begrænse Kroatiens adgang til det danske arbejdsmarked. Europaministeren henviser til, at det er et valg, regeringen har truffet efter blandt andet at have talt med arbejdsmarkedets parter i Danmark.

Kommissionen udkommer med en afsluttende rapport i marts, hvor det endeligt skal afgøres, om Kroatien er klar til EU-medlemsskab. Er rapporten positiv, vil Den Europæiske Union få sit 28. medlem 1. juli 2013.

Forrige artikel Lidegaard støtter Hedegaards CO2-kvote-redningsplan Lidegaard støtter Hedegaards CO2-kvote-redningsplan Næste artikel EU-høring sætter fokus på Danmarks rolle i EU og EUs rolle i verden EU-høring sætter fokus på Danmarks rolle i EU og EUs rolle i verden