LA: Reformer i EU rykker nærmere

DEBAT: Skotternes engagement i kampen for decentralisering kan blive et "wake up call", der sætter gang i det helt nødvendige reformarbejde frem mod et Europa i to spor. Det skriver Mette Bock (LA). 

Af Mette Bock (LA)
EU-ordfører

Resultatet af den skotske folkeafstemning rummer kimen til reelle reformer, der kan lede frem mod et Europa i to spor:
En føderation bestående af Eurolandene. Og en yderkreds af medlemslande, der går ind i de samarbejder, der er relevante i et langt løsere, men mere fokuseret samarbejde.

Et Europa i to spor vil være lykkeligt for alle parter. Hvorfor? Fordi vi har brug for et samarbejdede Europa i en globaliseret verden. Og fordi den linje, der har været kørt de senere år, hvor flere og flere lande tvinges til at gå i takt om mere og mere, risikerer at få det hele til at bryde sammen. Og så er vi for alvor på spanden.

Pointen er, at vi skal samarbejde om kerneområderne fred, frihed og frihandel. Alt andet må medlemslandene selv finde ud af, herunder i hvilket omfang de vil samarbejde med et eller flere andre lande bilateralt.

Baner vejen for reformer
Når jeg tror på, at folkeafstemningen i Skotland kan bane vejen for reelle reformer i EU, skyldes det, at den intense debat om decentralisering kontra centralisering har fået centrale EU-beslutningstageres øjne op for, at mange europæere er villige til at samarbejde, men ikke ønsker at gå i takt. Og de bryder sig bestemt ikke om hverken tvang eller bureaukrati.

I første omgang får englænderne en god erfaring at bygge på frem mod folkeafstemningen om det britiske EU-medlemskab i 2017. De vil med fornyet styrke kæmpe for reformer i EU, der kan forhindre britisk udtræden. Og de øvrige EU-lande vil formentlig være mere lydhøre efter de seneste måneders debat om skotsk selvstændighed.

Det interessante er også, at briterne vil få stor opbakning fra mange andre medlemslande, der i stigende grad oplever skepsis og modstand mod øget EU-centralisering. Holland, Sverige og Danmark har længe været på vej - og det samme er vælgerbefolkningen i flere andre lande.

Mit håb er, at skotternes engagement i kampen for decentralisering bliver det "wake up call", der sætter gang i det helt nødvendige reformarbejde frem mod et Europa i to spor.

En spændende vision, der for alvor kan løfte os ud over den rigide alt-eller-intet debat og skabe et Europa, der står stærkt i en verden, der ændrer sig så hastigt - både økonomisk, politisk og i relation til eksisterende magtbalancer.

Forrige artikel Kabinetter – Bryssel-stil Kabinetter – Bryssel-stil Næste artikel Rina Ronja: EU-aftale med Ukraine er en bundskraber Rina Ronja: EU-aftale med Ukraine er en bundskraber