EU-afstemning på trapperne: K vil sikre plads til jagt og fiskeri i beskyttet natur

Jagt og lystfiskeri skal ikke sidestilles med minedrift, lyder det fra De Konservative, der har fremsat et ændringsforslag til EU’s biodiversitetsstrategi, som EU-parlamentet stemmer om tirsdag. S har endnu ikke taget stilling.

Det skabte røre i jæger- og lystfiskerkredse, da EU-Kommissionen i efteråret lagde op til at forbyde jagt og fiskeri i de ti procent af Europas natur, der i fremtiden bliver udlagt som strengt beskyttet.

Og den bekymring er også nået til Strasbourg, hvor EU-parlamentet i denne uge stemmer om en række ændringsforslag til sin position forud for forhandlinger med medlemslandene og EU-Kommissionen om en endelig biodiversitetsstrategi.

Det Konservative medlem Pernille Weiss står bag et forslag, som skal sikre, at al snak om et generelt forbud mod jagt og fiskeri forstummer.

”Så længe det er under kontrollerede vilkår, skal det være muligt for jægere og lystfiskere at være til stede i den særligt sårbare natur. Det er min påstand, at det faktisk vil være til gavn for naturen, at der er menneskelige øjne til stede derude, mens naturen heler,” siger Pernille Weiss.

Det er en vejledning til EU’s biodiversitetsstrategi, der har skabt al virakken. I den står der nemlig, at strengt beskyttet natur ikke er foreneligt med en række menneskelige aktiviteter, hvorefter kommissionen opremser blandt andet landbrug, skovbrug, minedrift, men altså også jagt og fiskeri.

Mistillid
Og de Konservative mener, at Europa-Parlamentet skal tage klart afstand for den sammenligning.

”Jeg synes, det er en tone i teksten, som er fyldt med mistillid til mennesker. Og det er ikke måden til at få folk til at bakke op om at passe godt på naturen,” siger Pernille Weiss.

Derfor har hun udarbejdet et ændringsforslag, som hele den Konservative gruppe står bag. Et ændringsforslag, som lægger op til, at jagt og fiskeri skal være muligt under kontrollerede forhold.

Anerkender du, at jagt og fiskeri kan være et forstyrrende element for naturen?

”Ja. Og derfor handler mit forslag også om, at det skal være muligt under kontrollerede former. Og her forestiller jeg mig, at man har en faglig, lokal dialog om, hvordan det kan lade sig gøre," siger Pernille Weiss.

Jægerformand roser forslag
Herhjemme har miljøminister Lea Wermelin (S) også problematiseret Kommissionens tilgang til strengt beskyttet natur og sagt, at man fra dansk side arbejder for en mere fleksibel tilgang.

"Jeg er ikke enig i, at jagt og fiskeri altid vil være uforenelig med streng beskyttelse. Og jeg synes, det er skævt, når jagt og fiskeri sidestilles med minedrift,” sagde Lea Wermelin tilbage i marts.

I Danmarks Jægerforbund lægger man ikke skjul på sagens vigtighed, og formand Claus Lind Christensen har øjnene stift rettet mod tirsdagens afstemning, hvor han håber, at det Konservative forslag bliver stemt igennem.

”Vi er meget optaget af den her sag, og vi støtter det Konservative forslag fuldt ud. For det giver ikke mere biodiversitet at stoppe jagt og fiskeri. Og så tager man også befolkningsgrupper ud, der ikke må være med, når der skal skabes mere biodiversitet,” siger han.

S har ikke taget stilling
Christel Schaldemose, der repræsenterer Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet, fortæller, at hun endnu ikke taget stilling til det Konservative forslag.

”Jeg skal først drøfte det her med mine andre socialdemokratiske kolleger. Og så skal jeg have set forslaget i den samlede kontekst, det er sat ind i,” siger hun og fortsætter:

”For er det sat ind på en måde, hvor det kommer til at se ud som om, at vi ikke er optaget af at beskytte naturen, vil jeg ikke støtte det.”

Schaldemose siger dog samtidig, at hun ikke er tilhænger af den firkantede tilgang, som fremgår af vejledningen, hvor der lægges op til et EU-forbud mod jagt og fiskeri.

”Meget jagt og lystfiskeri kan godt finde sted under visse former. Jægerne er selvfølgelig også optaget af at beskytte naturen. Så jeg mener egentlig, at den konkrete udmøntning bør ske nationalt, i stedet for at man fra EU laver one-size-fits-all,” siger Christel Schaldemose.

Forrige artikel Det sker i EU: Så er det europæiske rejsecirkus i gang igen Det sker i EU: Så er det europæiske rejsecirkus i gang igen Næste artikel EU’s nye offentlige anklager vil se på momssvindel i Danmark EU’s nye offentlige anklager vil se på momssvindel i Danmark