Kofod: Junckers milliarder skal sikre grøn dagsorden

DEBAT: Jean-Claude Junckers investeringsplan er rigtig godt nyt, uanset hvordan vi vender og drejer det. Nu skal der arbejdes for, at den bliver grøn, så vi ikke kun skaber arbejdspladser og vækst, men også et bæredygtigt miljø, skriver Jeppe Kofod (S).

Af Jeppe Kofod (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Julen kom tidligt i år. Det var i hvert fald, hvad Juncker sagde, da han præsenterede den nye investeringsplan. Eller investeringspakke burde vi måske snarere kalde den i anledning af julen.

Jeg havde gerne set, at Juncker havde fundet endnu flere penge til investeringsplanen. For Europas økonomi har hårdt brug for det. Men 21 milliarder euro som startkapital, der skal generere 315 milliarder euro fra private og offentlige investorer inden for de næste tre år, det er rigtig godt nyt, uanset hvordan vi vender og drejer det.

Faktisk er det rigtig godt nyt ikke bare for Europa, men også for Danmark. Pakken skal kickstarte vækst og beskæftigelse, som er hårdt tiltrængt, og det vil få positiv effekt i Danmark. Jeg er særligt positiv over, at projekter til investeringspakken skal udvælges på baggrund af, hvor der kan skabes højt socioøkonomisk udbytte.

Ét af hovedelementerne i planen er en europæisk fond for langsigtede europæiske investeringer - de såkaldte Eltif. Denne type fond har jeg været S&D-gruppens forhandler på, og jeg har derfor haft den helt inde på livet. Eltif'en skal facilitere langsigtede investeringer inden for eksempelvis transportinfrastruktur, energinet, digitalnet, små og mellemstore virksomheder og socialt boligbyggeri.

Skal sikre økonomi og grøn dagsorden
Førsteprioriteten er selvfølgelig at få gang i økonomien - og dermed beskæftigelsen - igen i Europa. Det er alles ønske. Men jeg vil arbejde for, at vi både tænker på økonomien og på den grønne dagsorden.

For vi kan gøre begge dele. Og det er Eltif'en et brugbart instrument til. Den type fond vil eksempelvis kunne bruges til at lave et energinet, der kan bruges til at fragte vindenergi fra Danmark til Tyskland og Storbritannien på de dage, hvor de danske vindmøller producerer mest energi. Eller den kan bruges til at investere i den fremtidige Femern-forbindelse.

Jeg vil arbejde for, at investeringerne bliver grønne, så vi ikke kun skaber arbejdspladser og vækst, men også et bæredygtigt miljø. Vi skylder de næste generationer - børn og børnebørn - at passe godt på vores klode.

Juncker sagde ved lanceringen af sin plan, at vi skal have kickstartet Europas økonomi, og at Kommissionen med sin plan giver startkablerne til det. Jeg ved ikke helt, hvad kritikerne af planen havde forventet. Investeringer kommer ikke af sig selv, og at skaffe kapital til at generere investeringer er svært i en situation, hvor EU-landene allerede har øget gælden kraftigt igennem krisen og ikke bør gældsætte sig yderlige.

Meldemslande skal supplere med egne tiltag
Selvom det er ved at være jul, kan startkablerne ikke erstattes af rensdyr, der på magisk vis giver den europæiske økonomi en flyvende start. Vi er nødt til at få Junckers investeringsplan sat i gang hurtigst muligt.

Og selvfølgelig skal vi ikke stoppe der. Alle EU's medlemslande skal hjælpe til og supplere med nationale tiltage, så vi kan få gang i økonomien igen.

Vækstpakken er en gave til Europas økonomi, hvis intentionerne bliver omsat til virkelighed. Så jeg synes, at vi skal åbne pakken og komme i gang med det samme.

Forrige artikel Dansk Erhverv: EU vil skabe vækst uden om bankerne Dansk Erhverv: EU vil skabe vækst uden om bankerne Næste artikel Europol-chef: Derfor er politisamarbejdet så vigtigt Europol-chef: Derfor er politisamarbejdet så vigtigt