Hvor blev Europa af?

DEBAT: Europa blev ikke nævnt med ét ord i de 14 minutter statsministerens nytårstale varede. Det er absurd, mener landsformand for Europabevægelsen Anne E. Jensen (V).

Af Anne E. Jensen (V)
Landsformand Europabevægelsen

Den danske velfærd og det trygge samfund var temaerne i statsministeren nytårstale. Vigtigt og relevant, javel. Men der var et lige så vigtigt og relevant emne, der desværre ikke blev berørt i Thornings tale.

Europa blev ikke nævnt med ét ord i de 14 minutter, nytårstalen varede. Det er absurd. Der er ellers relevante emner nok at tage af.

Ukraines fravalg af EU og højrefløjens fremgang
En af Europas væsentligste begivenheder de senere år forløber i øjeblikket i Ukraine.

I november sprang diktator Yanukovych fra ved målet og undlod at underskrive en ellers klar handels- og associeringsaftale med EU.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og resten af EU's ledere ærgrede sig i den forbindelse over Ukraines beslutning. Det samme gjorde hundredetusinder af demonstranter i Ukraines gader, og selvom vi for tiden hører meget lidt til dem, må vi ikke glemme dem. De fortjener fortsat støtte og solidaritet fra os.

Det vel nok mest omdiskuterede EU-land, Grækenland, overtog 1. januar formandskabet i EU, og landet forventer positiv økonomisk vækst allerede i dette år. Det er bemærkelsesværdigt.

Både i Grækenland og i resten af Europa står de stærkt højreorienterede og EU-skeptiske politikere stærkt, og det Europa-Parlamentsvalg, alle EU-borgere skal til i maj i år, tegner til at blive det mest spændende nogensinde. Højrefløjens fremgang kan for alvor ændre magtbalancen i Europa. Og ikke til den rigtige side - heller ikke hvis du spørger den danske regering.

Derfor må og skal der diskuteres EU ud fra en positiv tilgang til det europæiske fællesskab. Ja-siden skal tage teten, så vi kan få en sober og saglig debat, før det er for sent.

Hvorfor skulle patentdomstolen udelades?
Patentdomstolen er ligeledes et begreb, danskerne skal vende sig til, og som vi skal tale meget mere om det næste halve år, eftersom det desværre pt. ser ud til, at vi skal til Folkeafstemning til maj.

Det er mig ubegribeligt, at statsministeren fuldstændig udelader et så vigtigt emne som patentdomstolen.

Erhvervslivet siger ellers med klar stemme, at den billigere og nemmere adgang til at søge patent vil skabe mere vækst og beskæftigelse i Danmark. At få sendt dette klare budskab til danskerne burde være førsteprioritet for Helle Thorning-Schmidt.

At nytårstalen kun handlede om solidaritet inden for de danske grænser, og at EU eller Europa ikke nævnes med ét eneste ord er visionsløst og snævertsynet. Jeg mener, det er på tide, de danske politikere og partier, der går ind for det europæiske fællesskab, træder mere i karakter.

At en statsministeren ikke vælger denne oplagte mulighed for at sende et klart signal - oven i købet i et valgår - er efter min mening helt uforståeligt.

Forrige artikel Skal EU sælge våben til diktaturstater? Skal EU sælge våben til diktaturstater? Næste artikel 2014 står i EU's tegn 2014 står i EU's tegn