Hedegaard: Kommissionen kan ikke klare klimaet alene

INTERVIEW: CO2-kvotemarkedet er udfordret efter nederlag i Europa-Parlamentet, erkender klimakommissær Connie Hedegaard (K).

En uge efter, at Europa-Parlamentet forkastede EU-Kommissionens kvoteredningsplan, erkender klimakommissær Connie Hedegaard, at den grønne dagsorden er presset. Hensynet til økonomien får politikere i hele EU til at ryste på den klimavenlige hånd, lyder hendes vurdering.

Hvilket argument var det, der overtrumfede Kommissionens, da jeres kvoteforslag faldt i Europa-Parlamentet?

"Der var nogle, der lobbyede meget for, at vi ikke skal have øgede omkostninger i en krisetid. Der må man bare sige: Kære venner, kvoteprisen er nede på en syvendedel af, hvad den ville have været uden krisen, så kom ikke og sig, at krisen ikke er reflekteret i kvotemarkedet i dag," siger Connie Hedegaard.

Venstres parlamentariker Jens Rohde har kritiseret Kommissionen for dårligt politisk håndværk. Gjorde du nok for at sikre et flertal i Europa-Parlamentet?

"Det gjorde vi i høj grad. Jeg har personligt holdt møde med flere hundrede parlamentarikere i deres grupper og ledelser. Vores arbejde har været med til at flytte nogle stemmer i den rigtige retning og stå op imod den meget voldsomme lobbyisme, der har været."

"Desuden er det lige flot nok at komme med sådan en kritik, når Jens Rohde selv dagen før afstemningen ikke havde taget stilling til forslaget endnu. Så kan man jo regne ud, at der har været grænser for, hvor mange tvivlere han selv har kunnet nå at overbevise."

Op ad bakke
Nu er der gået en uge siden afstemningen. Hvor optimistisk er du i dag på kvotesystemets vegne?

"Normalt vinder den sunde fornuft til sidst, men nogle gange skal man nogle omveje. Jeg skal ikke lægge skjul på, at lige nu er det op ad bakke. Der er nogle, der har et meget stærkt fokus på omkostningerne og ikke tænker på, at en rigtig billig løsning i dag kan ende med at blive en rigtig dyr løsning i overmorgen."

Hvordan står Kommissionens planer for 2030 efter Europa-Parlamentets afvisning af blot en midlertidig stramning af klimapolitikken?

"Vi vidste godt, at afstemningen ville blive svær. Det har vi vidst i lang tid. Vores opgave er at prøve at presse på og tænke langsigtet, mens regeringerne har travlt med dagen og vejen. Omvendt er vi ikke naive. Vi kan gøre noget, men derefter er det vigtige spørgsmål: Hvad er det rent faktisk, at medlemsstaterne og Europa-Parlamentet kan enes om," afslutter Connie Hedegaard.

Kommissionens kvoteredningsplan er nu sendt tilbage i Europa-Parlamentets miljøudvalg. Her fortsætter diskussionen om forslagets videre skæbne. Samtidig forhandler medlemsstaterne videre i Ministerrådet for at finde en fælles holdning til forslaget.

Aktører tæt på processen vurderer, at forslaget om stramning af EU's CO2-kvotemarked kan komme til ny afstemning i Europa-Parlamentet i løbet af juni måned.

Forrige artikel EU kan spænde ben for anbefalinger EU kan spænde ben for anbefalinger Næste artikel DI advarer mod hurtigt ja til EU's patentdomstol DI advarer mod hurtigt ja til EU's patentdomstol