EU påvirker hver tredje danske lov

EU-AFTRYK: Mere end hver tredje lov, der blev vedtaget af Folketinget sidste år, er påvirket af EU, viser ny optælling. Udvalgsformænd ønsker at få folketingspolitikerne inddraget mere i arbejdet med EU, mens EL kalder EU's indflydelse for skadelig.

EU sætter sine aftryk på lovarbejdet i Folketinget. Mere end hver tredje af de 224 love, der var igennem Folketingets lovmølle i 2012-13 er nemlig på den ene eller anden måde påvirket af EU.

Det viser en ny optælling af alle lovene fra det seneste afsluttede folketingsår, lavet af Altinget | Research.

Optællingen er lavet på baggrund af de officielle bemærkninger til hvert lovforslag, hvor forholdet til EU bliver beskrevet. Og de viser, at 76 af de 224 love, der blev vedtaget af Folketinget, har aftryk fra EU.

"Det er ikke overraskende, at opgørelsen viser, at en tredjedel af lovene er påvirket af EU. Men man skal være opmærksom på, at en optælling ikke opfanger alt," siger Dorte Sindbjerg Martinsen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

EU fylder, men ikke alt
Hun har forsket i implementering af EU's politikker og EU's betydning for national politik, og fortæller, at en stor del af EU's påvirkning sker gennem forordninger, som virker direkte på national administrativ praksis og ikke behøver lovændring. Samtidig kan en gennemgang af de danske love heller ikke indfange, hvordan EU-Domstolen påvirker - for ofte sker det uden at føre en lovændring med sig.

Altinget.dks undersøgelse viser desuden, at ud over de 76 love, der er påvirket af EU, er der yderligere en række love, som delvist påvirkes af EU. For eksempel en lov, der skal ensarte støtten til solcelleanlæg, som alene er et ønske fra et flertal i Folketinget, men først træder i kraft når EU-Kommissionen har godtkendt loven, da den skal leve op til EU-reglerne om statsstøtte.

"Opgørelsen viser, at EU indvirker både bredt og i høj grad. Men den viser samtidig, at det ikke er en indvirkning som gør Folketinget helt overflødigt, som det ellers nogle gange kan lyde i debatten," siger Dorte Sinbjerg Martinsen.

Stor forskel på fagområder
Dykker man ned i de enkelte fagområder er der stor forskel på, hvor meget EU fylder og hvordan. Ser man på de grønne ministerier, så fylder EU meget mere i lovgivningen end det gør på velfærdsområdet. Af de love, som blev vedtaget under Klima- og Energiministeriet, var det otte ud af 10 love, der indretter sig efter EU.

På Social- og Integrationsministeriets område var det til gengæld kun to ud af 13 love, hvor EU spillede en rolle. Det fortæller dog ikke hele historien om EU's rolle på socialområdet, vurderer Dorte Sindbjeg Martinsen.

"Det sociale område er først og fremmest påvirket af forordninger fra EU, og domme fra EU-Domstolen, og de indfanges ikke nødvendigvis i denne type opførelser," siger hun.

(Artiklen fortsætter under figuren)

<iframe height=334 width=450 src="//docs.google.com/spreadsheets/d/1fzuaEjxRALtYygyCitk_WAQhxp61Yk6D14UkMVpsZwE/gviz/chartiframe?oid=759577403" seamless frameborder=0 scrolling=no></iframe>

Diagrammet viser den procentvise andel af danske love vedtaget i folketingssamlingen 2012-2013, der er blevet til under indflydelse af EU-lovgivning, fordelt på de daværende ministerier. (Hold markøren over figuren for at få mere information)

Allerede klappet af
SF's Steen Gade er formand for Klima- og Energiudvalget, og han fortæller, at EU's indflydelse nemt kan føles som om sagerne er klappet af inden udvalget skal behandle det konkrete lovforslag.

"Når man når til at behandle lovforslag i udvalget handler det i virkeligheden mest om, at vi skal have de vedtagelser, vi i forvejen har sagt ja til tidligere, ind i dansk lovgivning," siger Steen Gade.

Danmarks mulighed for at præge sin egen lovgivning ligger dermed ofte tidligere end i Folketingets fagudvalg - nemlig i Europaudvalget inden et mandat skal gives til en minister, som skal forhandle i EU på Danmarks vegne.

Ønske om større inddragelse
Steen Gade mener det ville give en større åbenhed og give fagudvalgene mere indflydelse, hvis de blev pålagt at skulle lave skriftlige indstillinger med deres holdninger til et forslag til Europaudvalget.

"Det ville give en meget tydeligere markering af, hvad drøftelsen i udvalget havde ført til. Og pressen vil så måske også blive mere opmærksomme på sagerne på de rette tidspunkter," siger Steen Gade.

Europaudvalgets formand Eva Kjer Hansen (V) efterlyser også et større engagement fra Folketingets fagudvalg. Hun har derfor sendt en række spørgsmål til fagudvalgene for at finde ud af, om der er nogle hindringer for, at folketingspolitikerne involverer sig noget mere.

"Den her undersøgelse understreger, at det er vigtigt, at fagudvalgene kommer på banen. Jeg tror det er vigtigt for vores accept af EU's påvirkning på vores lovgivning, at Folketinget er ordentlig med og involveret i beslutningsprocessen undervejs. Ellers ender vi som folketingsmedlemmer med en følelse af, at det bare går hen over hovedet på os," siger Eva Kjer Hansen.

EL: EU-indflydelse kan være skadelig
Det er dog ikke alle Folketingets politikere, der mener man bare skal tilpasse sig EU. Ifølge Enhedslistens Per Clausen er EU's indflydelse nemlig et problem.

Han er ikke overrasket over opgørelsens samlede resultat. Men generelt mener han, at EU fylder for meget i forhold til dansk lovgivning, og særligt på miljø- og fødevareområdet oplever han, at EU er med til at begrænse de danske muligheder for at tage hensyn til miljøet og forbrugerne.

"EU's regler handler først og fremmest om at sikre det frie marked og den frie handel. Derfor er det efter min mening skadeligt for både miljøbeskyttelsen, fødevaresikkerheden og dyrevelfærden, at EU i så stor udstrækning lægger begrænsninger for, hvad vi kan tillade os at gøre," siger Per Clausen.

<iframe height=334 width=450 src="//docs.google.com/spreadsheets/d/1fzuaEjxRALtYygyCitk_WAQhxp61Yk6D14UkMVpsZwE/gviz/chartiframe?oid=492083780" seamless frameborder=0 scrolling=no></iframe>

Diagrammet viser antallet af danske love vedtaget i folketingssamlingen 2012-2013, der er blevet til under indflydelse af EU-lovgivning, fordelt på de daværende ministerier. (Hold markøren over figuren for at få mere information)

,

Forrige artikel Tænketank: Patentdomstol vil påvirke software-området Tænketank: Patentdomstol vil påvirke software-området Næste artikel EU's konservative trækker fra land i sidste prognose før valget EU's konservative trækker fra land i sidste prognose før valget