EU-budgettet skal i den sorte gryde

DEBAT: For tredje år i træk er fejlraten i EU's regnskab steget. Det er umuligt at forsvare over for vælgerne, at milliarder og atter milliarder af skatteyderkroner er blevet udbetalt i strid med reglerne, skriver Søren Søndergaard (EL).

Af Søren Søndergaard
Medlem af Europa-Parlamentet, Folkebevægelsen mod EU

Tirsdag formiddag fremlagde Den Europæiske Revisionsret (ECA) sin årsberetning over EU's regnskab for 2012. Det var ikke opmuntrende læsning.

I årene frem til og med regnskabet for 2009 skete det et fald i fejlforekomsterne i EU's regnskab som helhed. 3,3 procent blev det vurderet til i 2009.

Det var EU-Kommissionen ikke sen til at tage æren for. Op ad vægge og ned ad stolper underholdt den med sin egen fortræffelighed, og hvordan den havde fået fejlraten til at falde.

Da vi behandlede 2009-regnskabet i EU-parlamentet, tog jeg udgangspunkt i dét og sagde: "Fint for mig. Jeg under gerne Kommissionen den ære. Men så står det altså også klart, hvem der har ansvaret, hvis fejlraten stiger igen næste år. Tag det bare som en udfordring."

Hvem tager ansvaret? 
Da vi så året efter skulle behandle regnskabet for 2010, viste det sig, at fejlraten var steget fra 3,3 til 3,7 procent. Men det skyldtes bare "statistiske udsving", forklarede Kommissionen. I min tale i EU-parlamentet sagde jeg: "Nu står vi så her et år efter. Og fejlraten er steget. Nu er det ikke længere nok at spørge, hvem der har ansvaret. Nu må vi spørge, hvem der tager ansvaret."

Det var der ikke nogen, der gjorde. Heller ikke i 2011, hvor fejlraten steg yderligere til 3,9 procent. Kun bortforklaringer fra dem, som ellers burde være ansvarlige. Derfor kommenterede jeg den triste udvikling i min tale i parlamentet med følgende:

"Næste år bliver helt afgørende. Hvis vi for tredje år i træk ser en stigning i fejlraten, så vil det blive umuligt for os parlamentarikere at forsvare over for vores vælgere. Vi kan leve med, at det går i den rigtige retning - om end langsomt og fra et alt for højt niveau. Men vi kan ikke leve med, at det år efter år går i den forkerte retning."

Smid regnskabet i den sorte gryde
Nu ligger tallene for 2012 så på bordet. For tredje år i træk er fejlraten steget - nu op til 4,5 procent (eller hele 4,8 procent, hvis man bruger den nye og forbedrede opgørelsesmetode). 38 procent af de reviderede transaktioner indeholdt fejl. Milliarder og atter milliarder af skatteyderkroner er blevet udbetalt i strid med reglerne. En del af dem direkte til svindel og svig.

I Revisionsrettens sprog er der tale om, at udbetalingerne er "væsentlig fejlbehæftede". Hvor længe endnu vil EU-parlamentet passivt affinde sig med denne udvikling? Jeg har fået nok. Første gang så lader vi gå, anden gang så ligeså, men tredje gang så tar' vi dem og putter i den sorte gryde!

Derfor stemmer jeg imod at godkende EU's regnskab for 2012 og opfordrer alle andre danske EU-parlamentarikere til at gøre det samme!

Forrige artikel S: EU sikrer kønsbalancen S: EU sikrer kønsbalancen Næste artikel K: Dansk kritik af USA skader ikke vores venskab K: Dansk kritik af USA skader ikke vores venskab