DI støtter patentreform

DEBAT: Selvom der stadig er en række udeståender for EU's kommende patentdomstol, så skal der ikke herske tvivl om, at industrien bakker op. Det skriver Kim Haggren fra DI.

Af Kim Haggren
Chef for erhvervsjura og CSR, DI

De seneste dages debat på Altinget.dk om den europæiske patentreform har tilsyneladende givet anledning til misforståelser om, at DI ikke fuldt ud støtter forslaget om etablering af et fælles europæisk patent med tilhørende domstol. Dette er ikke tilfældet.

Store besparelser
Det er vores klare opfattelse, at den europæiske patentreform vil betyde store besparelser for alle patentaktive virksomheder. Således vil virksomhederne spare penge i forbindelse med såvel udtagelse af patenter i EU som i forbindelse med beskyttelse af patenterne.

En fælles europæisk patentdomstol vil betyde, at en virksomhed kan håndhæve sit patent i hele EU på en gang i modsætning til i dag, hvor der potentielt skal anlægges 27 parallelle retssager. Det nuværende system er derfor omkostningstungt og skadeligt for innovationen i Europa.

Udeståender, men gevinster forude
Men der er, som altid ved retsreformer, udeståender af blandt andet processuel karakter, der nu skal forhandles på plads blandt deltagerne. Heldigvis arbejdes der konstruktivt med inddragelse af blandt andet advokater og dommere med at formulere disse praktiske spilleregler for domstolen.

Forudsætningen for at udmønte reformen er imidlertid, at vi i Danmark gennemfører lovgivning, som danner rammen for dansk deltagelse i etableringen af et nyt effektivt europæisk patentsystem.

Fokus bør derfor nu være på at høste de gevinster, som indførelse af et nyt patentsystem i Europa kan give virksomhederne, der i stedet kan anvendes til investering i udvikling af nye ideer og produkter.

Forrige artikel Den nye fortælling Den nye fortælling Næste artikel Svindel og humbug Svindel og humbug