Det er på dagsordenen under Cyperns EU-formandskab

DOKUMENTATION: Cypern overtog 1. juli EU-formandskabet efter Danmark. Her kan du få et overblik over den cypriotiske dagsorden, og hvilke fire prioriteter Cypern under formandskabet vil arbejde for.

Økonomi, vækst og jobskabelse vil være øverst på dagsordenen under det cypriotiske EU-formandskab, der overtog stafetten efter Danmark 1. juli. Det fremgår af Cyperns prioriteter for formandskabet, som nu er blevet offentliggjort. Herunder følger en gennemgang af prioriteterne.  

"Europa, mere effektivt og bæredygtigt"
Sådan lyder den første af de fire cypriotiske prioriteter. Disse ord dækker blandt andet over forhandlingen af EU's flerårlige finansielle budgetramme (MFF) for perioden 2014-2020, som anses for værende den vigtigste milepæl for hele det cypriotiske formandskab. Det er visionen at forhandle sig frem til et fair og effektivt EU-budget, som kan bidrage til vækst og skabe jobmuligheder i det kriseramte Europa.

Under denne prioritet ligger også fokus på det transeuropæiske netværk for transport og kommunikation, som er en vigtig faktor for at styrke EU's konkurrenceevne, blandt andet gennem fornyet infrastruktur og stærkere økonomisk, social og territorial sammenhold mellem medlemsstaterne.

Energi og grøn omstilling er tillige på cyprioternes prioriteringsliste. Herunder kommer opfølgning på Rio+20 topmødet afholdt i juni og en integreret implementering af grønne politikker på miljø- og klimaområdet.

"Europa, med en stærkere og vækstbaseret økonomi"
Dette er titlen på den anden cypriotiske prioritering, hvis primære formål er at skabe finansiel stabilitet. Opskriften er, ifølge Cypern, styrket budgetovervågning med en samtidig stimulering af væksten gennem forskellige initiativer. Herunder blandt andet implementeringen af ”Europa 2020-strategien”, som skal fremme intelligent og bæredygtig vækst.

2012 er også året, hvor vi fejrer 20 års jubilæum for EU's indre marked, hvorfor også styrkelsen af dette er på Cyperns dagsorden. Desuden er et stærkt indre marked et vigtigt element i skabelsen af økonomisk vækst i Europa.

"Europa – mere relevant for borgerne, præget af solidaritet og socialt sammenhold"
Formålet med denne tredje cypriotiske prioritet er at bringe EU tættere på sine borgere. Der vil blandt andet blive lagt vægt på bekæmpelsen af ungdomsarbejdsløshed, som i øjeblikket er et kæmpe problem, især i Sydeuropa.

Et andet mål under denne prioritet er opbygningen af et fælles europæisk asylsystem, som skal hjælpe medlemsstaterne i det praktiske samarbejde, hvad angår håndteringen af asylansøgere.

Cypern vil også, i anledningen af det europæiske år for aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne, fokusere på områder som helbred, uddannelse og kultur.

Desuden har Cypern meldt ud, at også EU's forslag om nye regler inden for beskyttelse af persondata er et emne, de vil lægge vægt på under deres formandskab.

Europa i verden, tættere på sine naboer
Sådan lyder den fjerde og sidste prioritering, som Cypern har fremlagt. Bag disse ord ligger ambitionen, at Cypern som formandskabsland vil arbejde tæt sammen med Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, Catherine Ashton. Der vil blive lagt vægt på at fremme Sydeuropas relationer til Mellemøsten og dermed styrke kommunikationen imellem EU og de mellemøstlige lande. Desuden vil Cypern med denne prioritet også fokusere på EU's udvidelsesproces. Herunder fortsætter optagelsesforhandlingerne med Serbien, som fik officiel EU-kandidatstatus i foråret under ledelse af dansk formandskab.

Endeligt vil Cypern med sin fjerde prioritering også lægge vægt på EU's udviklingsmål, blandt andet ved at fokusere og sikre fremgang inden for EU's indsats på udviklingsområdet.

Cyperns formandskab for Rådet for den Europæiske Union løber officielt fra 1. juli til 31. december 2012.

Læs hele programmet og Cyperns prioriteter her.

Forrige artikel Fart på den grønne omstilling Fart på den grønne omstilling Næste artikel Hedegaard udsætter slagsmål med bilindustri Hedegaard udsætter slagsmål med bilindustri