Denne uge på EU (19)

DET SKER: På onsdag skifter busserne Dannebrog ud med Europaflaget for at fejre Europadagen. Derfor byder denne uge på en overflod af europarelaterede arrangementer.

Oplæg og konferencer
Søndag 6. maj starter et femdagesmøde i Det Internationale Ressourcepanel (IRP). Det er FN, som har sammensat et uafhængigt videnskabeligt panel, som laver analyser af ressourcemangel og ressourceeffektivitet.

Mandag 7. maj starter ugen med en forelæsning på Aarhus Universitet om EU's udvidelse. Blandt oplægsholderne er professor Phillip Schröder, lektor Derek Beach og europaminister Nicolai Wammen (S). Forelæsningen starter kl. 15.00.

Samme mandag starter todageskonference om europæiske virksomheders sociale ansvar, også kaldet Corporate Social Responsibility (CSR). På konferencen drøfter danske ministre som Pia Olsen Dyhr (SF), Ole Sohn (SF) og Christian Friis Bach (R) med relevante internationale aktører, hvordan EU kan implementere FN's retningslinier inden udgangen af 2012.  

Mandag 7. maj kl. 16.30 er der i Europahuset i Gothersgade debat om, hvorvidt EU gør tilstrækkeligt for at modvirke brud på menneskerettighederne i Israel-Palæstina-konflikten. Én af oplægsholderne er formanden for Europabevægelsen, Erik Boel. Læs hans tidligere debatindlæg "EU skal anerkende Palæstina".  

Tirsdag 8. maj er der debatmøde med den albanske udenrigsminister og Yildiz Akdogan (S) om Albaniens muligheder for at komme med i EU. Debatmødet starter klokken 16.30 i Venstres gruppeværelse på Christiansborg.   

Fredag 11. maj er den årlige Europa-konference, hvor temaet er EU's fremtid i lyset af den finansielle krise. Blandt de indbudte talere er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og formand for Det Europæiske Råd Herman Van Rompuy. 

Den officielle Europadag
Onsdag 9. maj er det den officielle Europadag, og busserne flager derfor ikke med Dannebrog, men i stedet med Europaflaget. I anledning af Europadagen er der en række europarelaterede arrangementer i byen.

Dagen starter tidligt kl. 8.00 med et street event ved Knippelsbro, hvor Europæisk Ungdom og Europabevægelsen deler postkort og godter ud til de forbipasserende.  

På Europadagen inviterer Altinget sammen med Københavns Hovedbibliotek til foredrag om EU's fremtid ved professor i statskundskab Peter Nedergaard. Det foregår kl. 17.00 på Københavns Hovedbibliotek. 

I den forbindelse sætter vi fremtidens EU til debat på Altingets EUdebatten. Derfor har vi spurgt den unge generation af politikere, så klik ind på debatsiden på onsdag, og læs indlæggene fra formanden fra VU, Morten Dahlin, formand for DSU Peter Hummelgaard Thomsen og Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU. 

Samme onsdag inviterer Europabevægelsen kl. 9.00 til Energimesse, som foregår i Berlingske Media i Pilestræde. Her debaterer Martin Lidegaard (R), Dansk Erhverv og Dansk Energi  Danmarks rolle som grønt foregangsland. Ordstyrer for debatten er Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen.

På Europadagen afholder Europabevægelsen en anden konference med fokus på den nuværende situationen i Bosnien-Hercegovina, som stadig er konfliktfyldt - nu 20 år efter at krigen brød ud. En spændt situation, som i sidste ende kan blokere for, at landet bliver optaget i EU.

I EU 
Onsdag 9. og torsdag 10. maj holder Europa-Parlamentet mini-plenarsamling. Import samt eksport af farlige kemikalier er ét af punkterne på dagsordenen, som den danske parlamentariker Dan Jørgensen (S) tager op. 

Torsdag 10. og fredag 11. maj er der møde i Rådet for uddannelse, ungdom, kultur og sport.   

Christiansborg 
Fredag 11. maj mødes Europaudvalget kl. 10.30. På mødet skal udvalget drøfte de kommende ugers rådsmøder i EU i forhold til udenrigsanliggender, økonomi og fiskeri og landbrug.

Forrige artikel Parlamentsvalg splitter Enhedslisten Parlamentsvalg splitter Enhedslisten Næste artikel Super valgsøndag