Denne uge på EU (12)

DET SKER: I Bruxelles drøfter EU's landbrugs- og fiskeriministre CAP'en. I Danmark er der debat om alt fra den europæiske indsats mod trafficking til EU's rolle i Israel-Palæstina-konflikten.

Oplæg og konferencer
Søndag 18. marts starter en tre-dages konference på Sorø om, hvordan man kan øge europæiske unges deltagelse i samfundslivet som borgere. Konferencen åbnes af børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) og EU-kommissær Androulla Vassiliou.

På Panum Instituttet i København mandag 19. marts kl. 9.00 er der konference om HIV i Europa. Mange af de hivsmittede europæere kommer for sent i behandling, hvilket er et problem, som konfererencen vil sætte fokus på. Det er fem år siden, at initiativet "Hiv in Europe" blev startet.   

Samme mandag holder FTF kursus i København om den danske aftalemodel og EU. På kurset sætter FTF fokus på spørgsmålet om, den danske aftalemodel kommer i karambolage med EU's regulering af arbejdsmarkedet.

Onsdag 21. marts diskuterer Dansk Erhverv, Forbrugerrådet og åbenhedsorganisationen Alter-EU erhvervslivets indflydelse på EU's politik gennem lobbyarbejde. Det sker fra kl. 13.00-17.00 på Vesterbrogade 60 A i København. 

Samme eftermiddag holder Københavns Hovedbibliotek deres ugentlige "tæsk-debat". Med overskriften "Den græske tragedie i EU" vil tidligere medlem af Europaparlamentet, Jens-Peter Bonde, diskutere årsagerne til den dybe økonomiske krise, som Grækenland befinder sig i.

Onsdag aften kommer EU's forhold til Israel i et kritisk lys, når Brita Bastologi fra Human Rights March sætter spørgsmålstegn ved, om EU er med til at understøtte Israels brud på Folkeretten i forhold til Vestbredden og i Gaza. Arrangementet starter kl. 19.00 i Verdenskulturcentret i København.

Også Altinget sætter EU's rolle i Israel-Palæstina-konflikten til debat. Erik Boel fra Europabevægelsen, Eu-ordfører Lene Espersen (K) og Free Gaza Denmark er blandt debattørerne, som vil krydse klinger på vores nye eudebatside.

Hvad kommer finanspagten til at betyde for den danske økonomi og vores demokrati? Dét spørgsmål vil de to Eu-parlamentarikere Britta Thomsen (S) og Søren Søndergaard (Folkebevægelsen mod EU) svare på torsdag 22. marts kl. 19.00. Debatarrangementet foregår i Socialdemokraternes Lokale på Brønshøj Kirkevej 4B i Brønshøj.

Fredag 23. marts er der konference om EU's fiskeripolitik, fordi netop dét område er yderst aktuelt under det danske formandskab. Det forventes nemlig, at forhandlingerne om Kommissionens udspil fra sommeren 2011 lukkes under det danske EU-formandskab. Konferencen foregår i Landstingssalen på Christiansborg og varer fra kl. 10.00-15.30.

Samme fredag er der konference om handelen med kvinder til prostitution, hvor danske såvel som internationale aktører diskuterer den europæiske indsats på området. Konferencen foregår på Den Sorte Diamant i København kl. 14.00.

I weekenden mødes unge fra hele Danmark til ungdommens EU topmøde på Christansborg.

I EU 
Mandag 19. marts og tirsdag 20. marts samles EU's landbrugs- og fiskeriministre til Rådsmøde. Øverst på dagsordenen står den omdiskuterede reform af EU's fælles landbrugspolitik, CAP'en, hvor ministrene skal udveksle deres synspunkter.

Tirsdag 20. og onsdag 21. marts er der møde i Den Udenrigs -og Sikkerhedspolitiske komité.  

Torsdag 22. marts holder Kommisionen et ekstraordinært møde om medlemslandenes nationale strategier for inklusionen af romaer. På mødet får relevante aktører mulighed for at give deres mening til kende.

Samme dag inviterer LO og danske medlemmer af Europa-Parlamentet til høring om social dumping. Høringen finder sted fra kl. 10.00-13.00 i værelse A5G-2. Parlamentet.    

Christiansborg
Der er ingen lovforslag eller forespørgsler på EU-området, som skal til behandling i Folketingssalen.  

Europaudvalget mødes fredag 23. marts kl. 11.00 for blandt andet at drøfte den dagsorden, som foreligger for næste uges Rådsmøde i Bruxelles. Øverst på dagsordenen står EU's finansielle ramme for perioden mellem år 2014- 2020. Et andet punkt på dagsordenen er reformen af EU-domstolen, hvilket blandt andet indebærer flere dommere og en vicepræsident. 

Ministerens kalender 
Onsdag 21. marts mødes europaminister Nicolai Wammen (S) med Europaudvalget. Senere samme dag skal han mødes med Makedoniens udenrigsminister.

Fredag 23. marts om eftermiddagen skal ministeren holde oplæg ved en konference om trafficking på Den Sorte Diamant i København. Konferencen sætter fokus på den europæiske indsats mod prostitution af kvinder.

 

Forrige artikel Ny hjemmeside for EU-skeptikere Næste artikel Dan Jørgensen stiller op til Folketinget Dan Jørgensen stiller op til Folketinget