De liberales nye medvind får Margrethe Vestager til at gå i offensiven

TOPJOB: De to største politiske gruppers ”magtmonopol” er brudt ved dette valg, siger Margrethe Vestager. Hendes liberale partifamilie har nu fået ekstra krudt til kampen om EU’s topposter.

BRUXELLES: Selv om intet endnu er afgjort i kapløbet om Den Europæiske Unions fremtidige ledelse, så er danske Margrethe Vestagers chancer i hvert fald ikke blevet dårligere efter valget til Europa-Parlamentet.

Som ventet fik Europas to største politiske familier, de konservative i EPP og socialdemokraterne i S&D, begge så markant tilbagegang ved valget, at de ikke længere vil kunne skabe et flertal alene.

"Dette resultat er et signal om forandring. Det her parlament skal ikke længere være et topartisystem. Der er nye vinde, der blæser,” sagde Margrethe Vestager udfordrende, da hun under valgnatten i Bruxelles gik på scenen som de liberales klare frontfigur.

Den nye politiske balance gør den liberale gruppe, Alde, til tungen på vægtskålen sammen med De Grønne. Begge de to grupper var ikke sene til at gøre det klart, at de vil udnytte den nye indflydelse optimalt – også i de kommende forhandlinger om, hvem der skal afløse Jean-Claude Juncker som formand for EU-Kommissionen.

Det spil går ind i en afgørende fase, når medlemslandenes stats- og regeringsledere samles til ekstraordinært topmøde tirsdag aften. Allerede samme dags formiddag klokken 10 mødes formændene for det afgående Europa-Parlaments politiske grupper for at diskutere deres krav til processen om udnævnelse af EU’s nye topchefer.

Natten til mandag demonstrerede konkurrencekommissær Vestager tydeligt, at det efter hendes opfattelse ikke længere er givet, at topposterne endnu en gang bare kan fordeles mellem konservative og socialdemokrater.

"Jeg har i fem år arbejdet for at bryde monopoler, og det er også, hvad vælgerne har gjort i dag. De har brudt et magtmonopol," sagde hun og udløste latter i Parlamentets plenarsal, som på valgaftenen var omdannet til pressecenter for over 1.000 mediefolk fra Europa, USA, Kina og Japan.

Den socialdemokratiske hollænder Frans Timmermans, der er konkurrent til jobbet som kommissionsformand, advarede også om behovet for nye magtbalancer. Han tog afstand fra de konservatives spidskandidat, Manfred Weber, der havde talt om behovet for at sikre stabiliteten hen over midten i Europa-Parlamentet.

”Hver gang, jeg hører Weber og andre tale om ’stabilitet’, så betyder det i virkeligheden, at alt skal fortsætte, som det var. Det synes jeg ikke, vi skal gøre nu,” sagde Timmermans.

Tyskeren Ska Keller, der er en af De Grønnes ledere, fik sendt en indirekte besked til Margrethe Vestager, da Keller blev spurgt, om De Grønne kan blive ”kongemager” ved udpegelsen af den nye kommissionsformand.

”Hvorfor ikke dronningemager?” svarede hun.

Vestagers liberale svenske kollega, handelskommissær Cecilia Malmström mener, at valgresultatet har forbedret danskerens chancer for at lande formandsjobbet.

”De er nok øget lidt nu med de fremskridt, som den liberale gruppe har gjort i flere lande,” siger Cecilia Malmström, som heller ikke lægger skjul på, at hun mener, at Vestager er en ”udmærket kandidat til posten”.

”En kommissionsformand skal kunne samle meget støtte på midten. Og hun er jo en person, som er utrolig respekteret. Hun er min personlige favorit,” siger Malmström til Altinget.

,

Forrige artikel Analyse: Europæerne vil have noget nyt Analyse: Europæerne vil have noget nyt Næste artikel 40 års forbandelse er brudt: EU-valgdeltagelsen stiger for første gang 40 års forbandelse er brudt: EU-valgdeltagelsen stiger for første gang