Dansk Folkepartis EU-kritik er kun symbolsk

DEBAT: Det er ærgerligt, at Dansk Folkepartis forsvar for velfærden bare bliver ved snakken, og at man ikke vil lægge stemmer bag ordene og støtte Enhedslistens kritik af EU's budgetlov, skriver Nikolaj Villumsen (EL).

Af Nikolaj Villumsen (EL)
EU-ordfører

Da et flertal i Folketinget tilsluttede sig EU's finanspagt, uden at spørge befolkningen ved en folkeafstemning, var DF imod. Men da finanspagtens europolitik skulle indføres i dansk lovgivning, gennem indførelsen af en budgetlov, stemte partiet for.

Siden da har europolitikken ramt danskerne gennem forringet velfærd og fyringer af varme hænder. Det er DF udmærket klar over, men de afviser alligevel Enhedslistens forslag om at ændre budgetloven og gøre noget ved problemet.

Budgetlov skaber budgetkaos
Dette var det skuffende resultat af den forespørgselsdebat, der d. 14. november blev afholdt i Folketinget på Enhedslistens initiativ. Baggrunden for debatten er, at det er blevet tydeligt, at budgetloven medfører en masse problemer i kommunerne.

Blandt andet har de økonomiske vismænd kritiseret, at budgetloven fører til såkaldt benzin-afbrænding sidst på året, fordi den stramme styring af kommunernes økonomi og frygt for de voldsomme økonomiske sanktioner gør det svært for kommunerne at styre økonomien hensigtsmæssigt. Denne kritik bekræftes af pædagogernes fagforening, BUPL, og FOA, der organiserer social- og sundhedspersonale. Begge fagforbund peger på, at budgetloven fører til fyringer af varme hænder i den borgernære velfærd.

Budgetloven førte med andre ord ikke til den budgetdisciplin, de EU-begrejstrede partier lovede, men til budgetkaos og velfærdsforringelser. Denne kritik kunne DF's kommunalordfører, Morten Marinus, under debatten tilslutte sig, men alligevel valgte DF at afvise forslaget fra Enhedslisten om at ændre i budgetloven og rette op på de uheldige konsekvenser for at gøre det muligt for kommunerne at sikre et højt niveau i velfærd og beskæftigelse.

DF svigter børn og ældre
Det er ærgerligt, at DF's forsvar for velfærden bare bliver ved snakken, og at man ikke vil lægge stemmer bag ordene og støtte en kritik af EU's budgetlov og økonomiminister Margrethe Vestagers stramme styring.

Dermed stod Enhedslisten reelt alene med at afvise europolitikken i Folketingssalen. Det synes jeg som forslagsstiller selvfølgelig er trist. Men mest trist er det for de børn, ældre og arbejdsløse, der rammes af EU's nedskæringspolitik ude i kommunerne, og som DF sammen med de EU-begrejstrede partier og LA ikke vil hjælpe. Det er ganske enkelt EU-kritik af navn, men ikke af gavn.

Forrige artikel Håb for verdens fattigste ved WTO-ministerrådsmøde Håb for verdens fattigste ved WTO-ministerrådsmøde Næste artikel Lobbyisme truer vores demokrati Lobbyisme truer vores demokrati