Danmarks konvergensprogram sendt til EU

ØKONOMI: Onsdag præsenterede finansministeren regeringens konvergensprogram til EU. Danmarks offentlige underskud skal tilbage i overensstemmelse med EU's regler.

Den internationale krise har været hård ved den ellers så stærke danske økonomi. Ifølge EU's stabilitetskrav og Finansministeriets eftersyn og opdatering af regeringens 2015-plan, er der behov for en opstramning af den danske økonomi. Det fremgår af regeringens konvergensprogram til EU, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterede onsdag:

"Det nye konvergensprogram viser, at krisen har forrykket balancen mellem indtægter og udgifter markant, og at vi derfor står over for en meget stor opgave med at genoprette de offentlige finanser," siger finansministeren i en pressemeddelse.

Henstilling fra EU
For at nå regeringens 2015-plans mål, skal den danske økonomi opstrammes med 31 milliarder kroner, fremgår det af konvergensprogrammet. Hertil må regeringen forvente en henstilling fra EU om at nedbringe det offentlige underskud til mindre end 3 procent af BNP senest i 2013.

"Det er regeringens hensigt at efterleve denne henstilling. Det indebærer et delmål om, at vi over de næste 3 år skal konsolidere med 24 milliarder kroner," siger Claus Hjort Frederiksen.

Konkret vil regeringen føre en lempelig finanspolitik i hele 2010, for derefter at stramme økonomien op fra 2011. De konkrete forslag til besparelser, investeringer og effektiviseringer vil først blive fremlagt i de kommende års finanslovsforslag.

Forrige artikel 19. februar: Marlene Wind 19. februar: Marlene Wind Næste artikel Det står der om EU