Helveg: Retsforbeholdet skader danskernes retssikkerhed

DEBAT: Retsforbeholdet skader både europæernes og danskernes retssikkerhed som borgere. Heldigvis ser det ud til, at danskerne er klar til at afskaffe forbeholdet, skriver Morten Helveg Petersen (R).

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Vi står foran en af de vigtigste politiske debatter i mange år: Om vi endelig kan komme af med Danmarks forbehold over for deltagelse i EU's retlige samarbejde, som vi kender det i dag.

Det ser heldigvis ud til, at danskerne er klar til at afskaffe det forbehold, der i umindelige tider har været en klods om benet for Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde. Alle målinger viser indtil videre, at danskerne også vil af med forbeholdet. Heldigvis. Og på høje tid. Fordi retsforbeholdet skader Danmark som nation, men det skader også europæerne og danskerne som individer. Nogle eksempler:

Polititilhold på tværs af grænser
Danske polititilhold gælder ikke i andre EU-lande. Det betyder, at en voldsramt dansk kvinde ikke kan tage på ferie i Spanien med sine børn uden risiko for, at en tidligere voldsmand kan forfølge hende uden at bryde loven. Omvendt kan en svensk kvinde uden problemer få sit svenske tilhold til at gælde i Spanien.

Hvis vi ikke kommer af med retsforbeholdet, risikerer vi at ryge ud af Europol. Europol er en vigtig spiller i kampen mod for eksempel cyberkriminelle og menneskehandel. Således har Europol flere gange illustreret sin betydning for europæerne.

Fra december 2011 til marts 2013 koordinerede Europol for eksempel en stor operation mod it-kriminelle. 17 medlemslande og fem ikke-EU-lande optrevlede et globalt svindelnetværk med kreditkort. Den kriminelle gruppe havde misbrugt 36.000 europæeres kreditkort. Gruppen havde trukket to millioner euro (15 millioner kroner) fra kreditkortene, 44 medlemmer af gruppen blev arresteret.

Et andet eksempel: I 2012 koordinerede Europol en tværeuropæisk operation mod menneskehandel, hvor politistyrker fra Danmark, Østrig, Belgien, Tyskland, Luxembourg, Holland, Sverige, Schweiz og UK deltog. I alt blev mere end 460 sexslaver fra Vestafrika identificeret. 

Rettigheder og muligheder for mennesker
Ovenstående er blot umiddelbare eksempler på, hvor stort et problem det danske retsforbehold er.

Hvis vi beholder retsforbeholdet, svækker vi vores plads i Europol og vores retssikkerhed som borgere. Vi skal stemme ja til at smide retsforbeholdet væk. Fordi grænseoverskridende problemer kræver grænseoverskridende løsninger. Og fordi en afskaffelse af retsforbeholdet handler om meget mere end vores muligheder som stat. Det handler om vores rettigheder og muligheder som mennesker.

Forrige artikel Rina Ronja Kari: Retsforbeholdet handler ikke om sikkerhed Rina Ronja Kari: Retsforbeholdet handler ikke om sikkerhed Næste artikel Dansk Erhverv: EU vil skabe vækst uden om bankerne Dansk Erhverv: EU vil skabe vækst uden om bankerne