Lidegaards energi-visioner kræver nye toner fra EU

VISIONER: Martin Lidegaard har store planer for et bedre og grønt energimarked i Nordeuropa. Men kommer der ikke opdaterede regler fra EU, bliver det svært at tiltrække investorer.

Strøm fra vindmølleparker i Nordsøen skal kunne finde vej til forbrugerne i både England og Polen.
 
Sådan lyder visionen fra klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), der onsdag var vært for et uformelt møde mellem Nordeuropas energiministre om at fremme regionens energimarked.

“Vi håber, vi kan tiltrække både private og offentlige investorer og dermed fremme investeringerne i energi-infrastrukturen,” siger Martin Lidegaard.

Og her er den første store forhindring EU. Kommissionens såkaldte unbudling-regler –og fortolkningerne af dem – forhindrer nemlig eksempelvis pensionsselskaber i at investere både i produktionsselskaber og el-net på samme tid. 

Kommissionen må melde ud
Og det er helt afgørende, at reglerne bliver taget op til genovervejelse i Kommissionen, mener direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen.

”Hvis vi får et klart og entydigt regelsæt fra EU-Kommissionen, der åbner for, at private investorer også kan investere i transmissionsnettet, så vil vi se på det med stor interesse,” siger Torben Möger Pedersen. 

PensionDanmark har cirka 4,3 mia. kr. investeret i energisektoren og deltog som investor i North European Energy Dialogue Business Meeting, NEED, som Dansk Energi var vært for i Bruxelles tirsdag. 
 
Og direktør for Dansk Energi Lars Aagaard bakker op om PensionDanmarks udmelding.

”Der ligger nu nogle forskellige typer af fortolkninger af reglerne, og derfor er der investeringsselskaber, som lige nu ikke kan vide, om det er rigtigt det, de gør,” siger Lars Aagard, direktør i Dansk Energi.

Martin Lidegaard går til Kommissionen
Unbundeling-reglerne blev indført med den tredje energipakker i 2009 for at sikre en lige konkurrence og sætte skub i liberaliseringen af markedet.

Men det kan altså også ligge som forhindring for de stor-investorer, som klima- og energiministeren forsøger at tiltrække.

”Vi beder Kommissionen om de ikke vil være venlige at give nogle guidelines for, hvordan man som investor skal håndtere det her,” siger Martin Lidegaard, til Altinget.dk efter NEED-mødet i Molkets Palæ.
 
Energiministrene vil mødes igen næste gang i Storbrittannien, hvor den britiske energiminister Edward Davey vil være vært for mødet.

Forrige artikel Nordisk topmøde - Manu Sareen mødes med Sveriges handelsminister Næste artikel Forsinket landbrugsreform kan skade miljøet