Budgetdiskussionen vender på hovedet

DEBAT: I stedet for kun at fokusere på en EU-rabat burde vi i Danmark kæmpe for et samlet mindre EU-budget, lyder det fra Rina Ronja Kari, talsperson i Folkebevægelsen mod EU.

Af Rina Ronja Kari
Talsperson, Folkebevægelsen mod EU 

Nogle gange er det, som om et politisk emne bliver vendt helt forkert. Sådan er det lidt med EU's budgetdiskussion:

I den danske presse diskuteres det livligt, om Danmark skal have en rabat, og hvor stor den skal være. Vi diskuterer også, hvor meget de andre lande betaler (og får igen). Og det er selvfølgelig en rigtig interessant diskussion, men man kunne også se lidt anderledes på det:

Hvor stort budget ønsker vi egentlig at EU skal have? Ikke bare, hvor meget skal vi betale, men mener vi egentlig, at det der EU bare skal have kæmpe mængder af penge, og mener vi faktisk også, at det er helt i orden, at EU skal have endnu flere penge at lege for? Det sidste lægger EU-Kommissionen nemlig op til - de mener, at budgettet fint kan stige med adskillige procenter.

Skal EU's budget stige? 
Her er måske den første diskussion om budgettet: Skal EU´s budget stige? Det engelske parlament har lige sagt NEJ. De mener, at EU´s budget skal fastholdes på nuværende niveau - hvilket reelt er en slags besparelse på grund af inflationen.

På den anden side står altså EU-Kommissionen, som har travlt med at diktere nedskæringer på velfærden i en lang række EU-lande, men som samtidig mener, at de godt selv kunne bruge nogle penge.

Det kan være vanskeligt at sige præcist, hvor den danske regering står i det spørgsmål, synes jeg. Da de fleste meldinger er gået på, at Danmark gerne vil have en rabat.

Der er ingen tvivl om for mig, at det ville give god mening at skære i EU's budget. Ikke bare, fordi jeg er EU-modstander, men fordi vi (det gælder alle EU-lande) har god brug for penge til den nære velfærd, og det kan der ikke være tvivl om, at EU ikke bidrager til.

Hvem skal betale?
Den næste diskussion er naturligvis, hvem der så skal betale - og det er den, hvor både Danmark og Sverige bidrager aktivt. Vi ønsker at betale mindre til EU.

Lad det bare være sagt med det samme: Jeg er helt med på, at vi skal betale mindre til EU, men jeg synes faktisk, det er problematisk, når man får indtryk af, at blandt andet den danske regering kæmper for at betale mindre - men uden samtidig at kæmpe for et samlet mindre EU-budget. Det betyder jo, at nogle andre skal betale mere, og så kan man jo overveje, om det skal være Grækenland eller Spanien, som skal spytte mere i kassen?

Sandheden er jo, at det er lykkedes EU-eliten at skabe et EU-projekt, som har ringe opbakning i befolkninger, og derfor er det ilde hørt, når nogen hører om, hvor meget vi egentlig betaler for det - og især når vi samtidig oplever nedskæringer på den nære velfærd. Jeg synes derfor, at det ville klæde det danske folketing at gøre ligesom det engelske: Kræve, at EU må skære rigtigt ned på bureaukratiet og i stedet lade landene bruge pengene på velfærd! Det handler ikke kun om den danske udgift til EU, men om en solidaritet med alle befolkningerne i EU-lande, der bliver udsat for hårde EU-dikterede nedskæringer og reformer. 

Forrige artikel EU støtter ikke opdræt til tyrefægtning EU støtter ikke opdræt til tyrefægtning Næste artikel Der er behov for mere åbenhed i Rådet Der er behov for mere åbenhed i Rådet