Stine Bosse: Ingen kender konsekvenserne af Brexit

DEBAT: Brexit-kampagnen var fuld af fake news, skriver Stine Bosse. Briterne kender ikke konsekvenserne af deres valg, som kan have store konsekvenser for landets sammenhængskraft.

Af Stine Bosse
Landsformand i Europabevægelsen

Så kom dagen, hvor Storbritannien tog det store spring. Et spring, der, om vi vil det eller ej, involverer os alle.

Theresa May taler konsekvent om, at Brexit betyder Brexit, men kan hun det? For er der overhovedet et eneste menneske, der ved, hvad det betyder? Svaret er helt enkelt nej. Allerede under afstemningen stod det klart, at ingen kendte konsekvenserne af denne afstemning. Og det er der stadig ingen, der gør.

Fake news-kampagne
Mange mennesker i Storbritannien er ikke længere så sikre i deres sag. Hvor der umiddelbart efter valget var én procent blandt Brexit-vælgerne, der fortrød, er der nu syv procent. Når alle detaljer de kommende år og måneder viser sig for folket, er der en stor sandsynlighed for, at flere vil undre sig. Slet og ret fordi Brexit-kampagnen var så fuld af 'fake news'.

Og det hele kan ende med et 'Exit'. Altså alene England, der forlader fællesskabet. I Skotland er der stærke kræfter, der vil ud af den Britiske Union. For derefter at træde ind i vores fælleskab igen. Det skotske parlament har bedt om en afstemning om selvstændighed. Den får de, det er kun et spørgsmål om hvornår. I Irland har der nu været fred på grænsen mellem syd og nord i flere år, men der er ikke tale om en overstået konflikt. Der kan komme uro igen, når grænsen får en hel ny betydning og bliver en ydre grænse for EU. England kan komme grundigt i klemme, idet der spilles med et antal ubekendte også i egne rækker.

No free lunch
Vi må håbe, at der findes pragmatiske løsninger. Desværre er det ikke let, og der vil være behov for kompromisser på begge sider. Problemet er her, at May allerede har truet med at gå fra regningen, hvorefter vi i EU naturligvis øjeblikkeligt reagerer med svaret: ”no free lunch!” 

Jeg tror, alle kan få øje på, at vi må holde fast i netop det argument særligt i en tid, hvor Grækenland, men også andre lande, stadig kæmper med en økonomi, som ikke lægger op til rabatter til en relativt stærk økonomi.

Som en britisk kommentar på Twitter lød: Dette er et historisk selvdestruktivt brev. Ja, nærmest selvmorderisk. Vi håber, det ikke går så galt, og vi må arbejde for god ro og orden i de svære forhandlinger i de kommende to år.

Forrige artikel Margrete Auken: Hvad med miljøet efter Brexit? Margrete Auken: Hvad med miljøet efter Brexit? Næste artikel Jens-Peter Bonde: Vis tillid til borgerne Jens-Peter Bonde: Vis tillid til borgerne