Danske spidskandidater vil præge EU's industripolitik

EP2014: En plads i Europa-Parlamentets industriudvalg er i høj kurs blandt de danske spidskandidater, viser rundspørge. Venstre vil have Danmark tilbage i landbrugsudvalget.

BRUXELLES: Industri- og energipolitikken er det område, som flest danske spidskandidater til Europa-Parlamentet ønsker at præge, hvis de får succes ved valget den 25. maj.
 
Altinget.dk har spurgt de otte spidskandidater, hvilke udvalg de gerne vil prioritere i arbejdet i Bruxelles, og her peger repræsentanterne fra Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Radikale på Udvalget for Industri, forskning og Energi.
 
For Morten Helveg (R) handler det blandt andet om at kunne præge diskussionen om energi-uafhængighed.
 
”Efter EU-Kommissionens udspil fra januar og med Ukraine som en meget dyster baggrund bliver klima- og energipolitik en kæmpe ting både principielt og indholdsmæssigt. Her kombinerer man en dagsorden, som er sindssyg vigtig geopolitisk, men også praktisk teknisk og økonomisk i forhold til de muligheder, der ligger for dansk job og arbejdspladser i den grønne industri,” siger han.
 
I den forgangne parlamentsperiode har der siddet tre danske parlamentarikere i industriudvalget.
 
Nok at tage fat på
Industri- og energiområdet er også et felt, hvor der er lagt op til store politiske slagsmål i den kommende parlamentsperiode. 
 
EU skal blandt andet vedtage sin næste store klima- og energipakke, der tæller 2030-mål for CO2-udledning, udbygningen af vedvarende energi og forbedret energieffektivitet. Samtidig har krisen mellem Rusland og Ukraine genoplivet diskussionen om EU-landenes afhængighed af importeret energi særlig i form af russisk gas. 
 
Ud over industri- og energiområdet spænder de danske spidskandidaters prioriteringer bredt og dækker i alt 13 udvalg. 
 
Områderne miljø, beskæftigelse, handelspolitik og retspolitik er alle på mindst to spidskandidaters ønskeseddel. Til gengæld er der ingen, der nævner områder som kultur, transport, turisme eller udenrigspolitik, og kun enkelte kandidater har appetit på økonomiudvalget og udvalget for det indre marked.
 
Se alle spidskandidaternes prioriteringer nederst i artiklen.
 
V vil tilbage i landbrugsudvalget
Et udvalg, som Danmark ikke har været repræsenteret i siden 2009, er landbrugsudvalget. Det ærgrer Venstres spidskandidat, Ulla Tørnæs, der peger på netop det udvalg som en prioritet i det nye Parlament.
 
”Det bliver ikke nødvendigvis mig personligt, men vi går efter en plads i landbrugsudvalget. Her var Venstre ikke repræsenteret i denne periode (2009-2014, red), og det synes jeg var en fejl. Når det kommer til vækst og beskæftigelse, så ved vi, at der er et potentiale i landbruget, og det vil vi gerne understøtte,” siger hun.
 
Venstre var tidligere repræsenteret i Europa-Parlamentets Udvalg for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter gennem ti år ved Niels Busk, der forlod arbejdet i Bruxelles i 2009.
 
Fordelingen af udvalgsposter er et større puslespil, som skal lægges på den anden side af valget til Europa-Parlamentet den 25. maj. 

, ,

Forrige artikel Forskere: EU's skeptikere får ikke magten Forskere: EU's skeptikere får ikke magten Næste artikel Kofod: Der skal være plads til nationale værn om velfærden Kofod: Der skal være plads til nationale værn om velfærden