Patentafstemning kan komme til maj

PATENTDOMSTOL: En kommende folkeafstemning om en EU-patentdomstol vil, såfremt der ikke findes det nødvendige flertal i Folketinget, blive afholdt i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget i maj. Det slår statsministeren fast i sin åbningstale.

Regeringen foretrækker sagen om en EU-patentdomstol afklaret i Folketinget, slog statsministeren fast i sin tale ved Folketingets åbning.

Er dette ikke muligt, skal danskerne tage stilling til spørgsmålet, samtidig med de skal vælge de danske politikere til Europa-Parlamentet 25. maj.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gjorde klart, at det vil få en positiv indflydelse på danske arbejdspladser.

"Med det fælles EU-patent kan en virksomhed indgive én ansøgning på ét sprog og betale ét gebyr. Så vil flere tage patent. Og flere idéer vil blive til virksomheder og arbejdspladser," sagde hun.

Regeringen vil, såfremt Danmark deltager i patentdomstolen, samarbejde med de nordiske og baltiske lande om at oprette en regional afdeling af den fælles patentdomstol.

Folkeafstemning kan undgås 
Helle Thorning-Schmidt opfordrer partierne til at stemme for en fælles patentdomstol og langer ud efter de partier, som ikke vil stemme for.

"Hvorfor i alverden ikke give virksomhederne en mulighed, som de selv ønsker. Hvordan kan partier her i Folketinget være imod en indlysende god idé. En idé, som vil give flere danske arbejdspladser. Det er meget svært at forstå," sagde hun.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti har meldt ud, at de ikke vil stemme for patentdomstolen, og dermed er der ikke det nødvendige flertal. Dog har Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, åbnet for at forhandle om sagen i bytte for øget indsats over for såkaldt velfærdsturisme eller en folkeafstemning om dansk deltagelse i en EU-bankunion.

Folkebevægelsen mod EU glæder sig over udsigten til en folkeafstemning.

"Vi er klar til en fair og demokratisk folkeafstemning om EU's patentdomstol samtidig med valget til EU-parlamentet. Et utvetydigt nej vil være det bedste for det danske erhvervsliv og samfund," siger Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU, i en pressemeddelelse.

Forrige artikel Thorning klar til at udskrive folkeafstemning om EU-patentdomstol Næste artikel Sass Larsen modtager Ting-Prisen Sass Larsen modtager Ting-Prisen