Patentdomstol betyder suverænitetsafgivelse

NYHED: Dansk tilslutning til en europæisk patentdomstol betyder afgivelse af suverænitet, konkluderer Justitsministeriet. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) håber på at undgå en folkeafstemning.

Hvis Danmark skal tilslutte sig en fælles europæisk patentdomstol, betyder det afgivelse af suverænitet til EU.

Dermed skal 5/6 af Folketinget bakke op om forslaget, ellers skal det til folkeafstemning. Det er konklusionen i et netop offentliggjort notat fra Justitsministeriet.

Med kravet om et politisk flertal på 5/6 kan Dansk Folkeparti og Enhedslisten nu ved fælles hjælp tvinge spørgsmålet om dansk tilslutning til et fælles europæisk patent til Folkeafstemning.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) håber dog, at en folkeafstemning kan undgås.

"Regeringen vil arbejde for at få 5/6 flertal for aftalen. Regeringen mener, at dansk deltagelse med alle de tekniske spørgsmål, som det indebærer, er et spørgsmål, som de folkevalgte i Folketinget bør tage ansvar for at afklare netop i Folketinget. Jeg håber selvfølgelig, at partierne vil være med til at tage ansvar for det fælles patent," sagde Helle Thorning-Schmidt på sit ugentlige pressemøde tirsdag.

Folkebevægelsen: Spørg danskerne
Søren Søndergaard, EU-parlamentariker for Folkebevægelsen mod EU, håber omvendt, at danskerne skal en tur forbi stemmeboksen, før en aftale om en patentdomstol kan godkendes.

"Regeringen taler om, at aftalen gavner erhvervslivet. Men det er kun de største virksomheder, der kan køre sager i hele EU. Masser af mindre virksomheder trækker det korte strå i denne sammenhæng. Det hæmmer forskningen på ikke mindst sundhedsområdet," siger Søren Søndergaard i en pressemeddelelse.

Han opfordrer samtidig Enhedslisten og Dansk Folkeparti til at stå fast på kravet om folkeafstemning.

Messerschmidt: Afstemning samtidig med kommunalvalget
Også Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Morten Messerschmidt er klar til en folkeafstemning. Han mener, denne bør kobles til kommunalvalget 19. november.

"Folkeafstemningen om EU-patentdomstolen bør afholdes samme dag som kommunalvalg for at sikre høj valgdeltagelse," skriver han i en besked på det sociale medie Twitter.

Socialdemokraternes europaparlamentariker Christel Schaldemose krydser dog fingre for, at et politisk flertal kan sikre, at en folkeafstemning ikke bliver nødvendig.

"En folkeafstemning om EU patent bliver en de facto folkeafstemning om ja/nej til EU. Bad news for virksomhederne. Håber på 5/6-flertal," skriver hun på Twitter.

Læs Justitsministeriets pressemeddelelse neden for artiklen.

Læs hele Justitsministerites notat her

Forrige artikel Wammen tror på aftale mellem Kosovo og Serbien Næste artikel Forhandlingerne om EU's budget begynder Forhandlingerne om EU's budget begynder