Wammen går hårdt til Mogens Jensen og hans departementschef i Minkkommissionen: "Det er fuldstændig grundviden at have styr på sine hjemler"

Finansminister Nicolai Wammen (S) blev fredag udspurgt i minksagen. Han gav udtryk for, at hans daværende ministerkollega Mogens Jensen og dennes departementschef har svigtet deres ansvar som nogen af de højest placerede i samfundet.

Mogens Jensen og hans departementschef, Henrik Studsgaard, svigtede deres ansvar på det regeringsmøde, hvor man besluttede at aflive alle mink, da de undlod at gøre opmærksom på, at der var tvivl om lovgrundlaget.

Det var det klare hovedbudskab fra finansminister Nicolai Wammen (S), der fredag formiddag blev udspurgt i Minkkommissionen, der afdækker forløbet om den manglende lovhjemmel til at aflive mink uden for smittezonerne i november sidste år.

Wammen understregede flere gange, at ansvaret for at have styr på lovhjemmel altid ligger i fagministeriet, og at det i dette tilfælde var Miljø- og Fødevareministeriet.

Han gik hårdt til sin partifælle Mogens Jensen og topembedsmanden i Fødevareministeriet i sin beskrivelse af deres ansvar for at hejse flaget på regeringsmødet den 3. november 2020.

”På det her møde sidder de øverste politikere og de øverste embedsmænd i Danmark, og jeg har da en forventning om, at man siger noget. Det er det ansvar, man har, hvad enten man er politiker eller embedsmand. Det er et ansvar, der følger med at have nogle af de allerhøjeste stillinger i det danske samfund,” sagde Nicolai Wammen.

Det var et svar på kommissionens spørgsmål om, hvorvidt man kunne forestille sig, at stemningen på mødet var så krisepræget, at ”nogle kunne sidde og trykke sig og ikke komme frem med de her hjemmelsspørgsmål”.

Det er grundviden

Mogens Jensen har tidligere forklaret, at han ved mødet ikke vidste, at der kunne være tvivl om lovgrundlaget. Men Nicolai Wammen sagde indirekte, at det efter hans opfattelse ikke nødvendigvis frikender Jensen for ansvar:

”Hvis der sad nogen på mødet, der havde en viden eller burde have en viden om det, så går jeg ud fra, man ville sige noget”.

Nicolai Wammen sagde, at han selv først blev gjort opmærksom på problemet med manglende lovhjemmel søndag den 8. november. Det er fire dage efter pressemødet, og ifølge Mette Frederiksens egne oplysninger er det samme dag, som hun blev orienteret.

Wammen forklarede, at både han og hans departementschef blev meget overraskede.

”Vi bliver overrasket over, at man ikke i Fødevareministeriet har styr på det. Det er fuldstændig grundviden i et ministerium, at man skal have styr på sine hjemler. Jeg har aldrig nogensinde i min tid som minister oplevet, at der ikke var styr på hjemlen, så det bliver jeg selvfølgelig overrasket over, at man ikke har,” sagde han.

Ikke Heunickes opgave at hejse flaget

Vi ved, at der i ugerne og månederne op til det afgørende minkmøde i regeringen den 3. november havde været et tæt samarbejde mellem Sundhedsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet om håndteringen af minksmitte. De havde også flere gange sammen udarbejdet oplæg til regeringen med bud på tiltag mod smitten.

Og vi ved, at det især var sundhedsminister Magnus Heunicke og hans departementschef Per Okkels, der talte på mødet, hvor de fortalte om den nye risikovurdering fra seruminstituttet, der advarede om, at mutationer i mink kunne true vaccinernes effekt.

Det var også de to, der slog fast på regeringsmødet den 3. november, at det ikke ville være forsvarligt at beholde avlsdyrene. Alle mink måtte aflives, var deres opfattelse.

Nicolai Wammen blev derfor spurgt, om han mente, at ”én fra Miljø- og Fødevareministeriet eller måske Sundhedsministeriet burde have nævnt tvivlen om hjemmel på mødet”.

I svaret nævnte Wammen kun Mogens Jensens ministerium:

”Set i lyset af, at vi allerede den 30. september bad om, at man forberedte nogle scenarier og en værktøjskasse, gik jeg ud fra, man havde tænkt tingene grundigt i gennem i Fødevareministeriet”.

Finansministeren undlod dermed at lægge ansvar over på Magnus Heunickes ministerium.

Bad ministerier forberede scenarier

Wammens bemærkning om, at han i september bad om en værktøjskasse, henviser til en anden hovedpointe i finansministerens forklaring.

Han fortalte, at han som leder af et møde i regeringens økonomiudvalg den 30. september bad Sundhedsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet begynde at forberede sig på forskellige scenarier for håndtering af mink, "fra det mindste til det største".

På mødet havde de for første gang hørt om en risikovurdering fra Seruminstituttet, hvor der blev udtrykt bekymring for, om virus kunne mutere i mink og teoretisk set en dag true vaccinernes effekt.

"Derfor var det rettidig omhu at begynde at forberede sig," sagde Nicolai Wammen.

Forrige artikel Danmark ender alene på sidelinjen i kampen om EU-mindsteløn Danmark ender alene på sidelinjen i kampen om EU-mindsteløn Næste artikel Kollerup svarer på kritik fra Rigsrevisionen: Kollerup svarer på kritik fra Rigsrevisionen: "Udskydelse af efterkontrollen skete af hensyn til virksomhederne"
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.