Venstre til regeringen: God fornøjelse med at spare milliarder på erhvervsstøtte

Regeringen lægger op til en sparerøvelse på erhvervsstøtten, som ingen regering før den har haft held med. Det er en meget vanskelig opgave, og jeg forstår godt, at Erhvervsministeren undlader at pege på, hvilke ordninger der skal have kniven, skriver Torsten Schack.

Klimaet trænger til at blive prioriteret nu og ikke en gang i fremtiden. Hvis og såfremt man kan finde besparelser på nogle erhvervsstøtteordninger, som man ikke tidligere har kunnet finde, så er det positivt.

Jeg vil alligevel mene, at regeringen har kastet sig ud på en overordentlig svær færd, når man sætter sig fast på, at der hurtigt kan fremtrylles 3,5 milliarder kroner i besparelser alene på erhvervsstøtteordningerne.

Vi tilslutter os formål, men hvor skal pengene komme fra?

Vi ønsker ligesom regeringen både et permanent højere forskning- og udviklingsfradrag (FOU) og investeringer i den grønne omstilling. Men det er historisk set meget urealistisk, at pengene isoleret kan findes i erhvervsstøtteordningerne.

I stedet skulle erhvervsministeren have gjort sin stemme gældende for erhvervsområdet internt i regeringen, så han havde en bredere finansiering til sin politik. For vi er fuldstændig enige i, at der er behov for et permanent FOU-fradrag og styrket investering i den grønne omstilling.

Nu skal der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan man kan spare på erhvervsstøtteordningerne.

Det bliver spændende at se, hvem regeringen har fået med i arbejdsgruppen, da det åbenlyst hverken er nemt eller bekvemt at være dem, der skal stå på mål for regeringens besparelser i erhvervsstøtte. Det vil erhvervsministeren jo tydeligvis ikke selv gøre.

Jeg vil ikke udføre regeringens arbejde

Det skal fastslås, at vi indlysende synes, at det er glædeligt, hvis der svømmer en masse penge rundt i erhvervsstøtteordningerne, som man bare kan tage af. Jeg undrer mig over, at det så ikke er sket noget før. Tidligere regeringer har jo også forsøgt samme øvelse.

Jeg kommer ikke til hverken at frede eller give kniven til specifikke ordninger. Som oppositionspolitiker hverken kan eller vil jeg bruge min tid på sådan på forhånd at legitimere regeringens politik. Regeringen har magten og de politiske ressourcer i embedsværket til at finde ud af, hvad der er muligt.

På baggrund af udmeldingen fra ministeriet, så må man have en formodning om, at mange erhvervsstøtteordninger ikke har gang på jord.

Hvis regeringen finder de vises sten til, hvor der åbenlyst kan bespares 3,5 milliarder kroner, så er vi selvfølgelig med på den.

Problemet bliver nok, at man med de her besparelser skal tage penge fra noget meget konkret og bruge dem på noget mere overordnet. Det er ikke så ligetil.

Jeg har popcorn klar og glæder mig til at se, hvem der skal have sparekniven. Er det tilskud til den grønne omstilling, der skal reduceres? Er det udgifter, som også tæller med i forskningsprocenten – så ingen reel besparelse, da forskningsbevillingerne bare skal øges tilsvarende andre steder?

Vil regeringen sløjfe nulmoms på trykte aviser? Momsfritagelsen på bedemandsvirksomhed, så der skal komme en ekstra skat på døden? Eller de zoologiske haver, som en socialdemokratisk regering før har brændt nallerne på? Den ild stikker man nok ikke hånden ind i igen, men hvad gør man så?

Det er ikke nogen svær øvelse at bruge 3,5 milliarder kroner. Det er derimod temmelig vanskeligt at finde dem i et erhvervsfremmesystem, som flere regeringer har kigget grundigt efter i sømmene. God fornøjelse – jeg ser frem til at se regeringens blændende forsvar for de konkrete besparelser.

{{toplink}}

Forrige artikel Erhvervsaktører: Uden lokal forankring forsvinder erhvervsfremmesystemet i smarte projekter Erhvervsaktører: Uden lokal forankring forsvinder erhvervsfremmesystemet i smarte projekter Næste artikel Debat: Situationen i Europa kræver langt større og hurtigere udbygning på havvind Debat: Situationen i Europa kræver langt større og hurtigere udbygning på havvind
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.