Headhunter scorer knap en million på at skaffe fire departementschefer for regeringen

I løbet af regeringens første år har den fire gange brugt Heidrick & Struggles til at hyre departementschefer. Det har affødt en samlet regning på 805.000 kroner eksklusiv moms. Den dyreste rekruttering var i Forsvarsministeriet, som også havde flest ansøgere til stillingen sammen med Miljøministeriet.

805.000 kroner. 

Det er det samlede beløb eksklusiv moms, som regeringen i sit første år har sendt til headhunterfirmaet Heidrick & Struggles for at hjælpe med at ansætte fire departementschefer. 

Det drejer sig om stillingerne i Børne- og Undervisningsministeriet, Miljøministeriet, Økonomiministeriet og Forsvarsministeriet.

Efter S-regeringen kom til magten i 2019, blev der sat en brat stopper for brug af headhuntere, når der skulle ansættes nye departementschefer. 

Men i SVM-regeringen har regeringens ansættelsesudvalg besluttet, at bringe Heidrick & Struggles tilbage som regeringens rekrutteringspartner, når der skal hyres departementschefer.

Statsminister Mette Frederiksen er formand for udvalget, som derudover består af økonomiminister Stephanie Lose (V), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), finansminister Nicolai Wammen (S) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Derfor var ansættelsen i Forsvarsministeriet den dyreste

Den seneste departementschefsansættelse har også været den dyreste. 

Pernille Langeberg blev i slutningen af oktober hyret som ny departementschef i Forsvarsministeriet, og for den rekruttering udskrev Heidrick & Struggles en regning på 365.000 kroner, hvilket er 200.000 kroner dyrere end ansættelsen af Stig Henneberg som departmentschef i Økonomiministeriet

Ifølge Finansministeriet skyldes, at det at rekrutteringsopgaven var bredere, da den også indeholdt "erhvervspsykologiske kompetencevurderinger af et antal kandidater."

"I forbindelse med rekrutteringen af departementschefen til Økonomiministeriet blev de erhvervspsykologiske kompetencevurderinger foretaget af Forsvarets Center for Rekruttering og Karriere," oplyser Finansministeriet. 

Altinget har herefter spurgt, hvorfor det var nødvendigt at købe erhvervspsykologiske kompetencevurderinger af Heidrick & Struggles, når Forsvarets Center for Rekruttering og Karriere i forvejen havde kompetencerne. 

"Finansministeriet kan oplyse, at der i forbindelse med rekrutteringen af departementschefer lægges afgørende vægt på, at processen håndteres fortroligt og under hensyntagen til, at ingen medarbejdere i organisationen opnår følsom viden om deres kommende øverste chef," lyder svaret fra Finansministeriet. 

Ministeriet forklarer, at det ligeledes er et afgørende hensyn, at der ikke kan rejses spørgsmål til uvildigheden i de kompetencevurderinger, der udarbejdes til brug for rekrutteringen. 

"Derfor er der anvendt en anden aktør end Forsvarets Center for Rekruttering og Karriere til at forestå erhvervspsykologiske kompetencevurderinger i rekrutteringen af en departementschef til Forsvarsministeriet," lyder det. 

Disse to stillinger fik flest ansøgere

Udover at være det dyreste rekrutteringsforløb var departementschefstillingen i Forsvarsministeriet sammen med stillingen i Miljøministeriet også dem, der fik flest ansøgere. 

De to stillinger havde syv ansøgere, mens stillingen i Børne- og Undervisningsministeriet fik seks ansøgninger.

Antallet af ansøgere til stillingen i Økonomiministeriet var tre. 

Altinget har tidligere forsøgt at få svar på, hvorfor SMV-regeringen har genindført brugen af en headhunter, når der skal ansættes departementschefer, men det er ikke muligt at få et klart svar på.

"Finansministeriet kan bekræfte, at der har været gjort brug af ekstern bistand i de fire departementschefrekrutteringer, der har været foretaget under SVM-regeringen. Heidrick & Struggles er i de fire tilfælde – og på baggrund af en afdækning af markedet – samlet set fundet mest relevant til opgaverne. Finansministeriet har ikke yderligere at tilføje, da der er tale om regeringsinterne forhold," lød det fra Finansministeriet i oktober.

{{toplink}}

Forrige artikel Udskudt iværksætterstrategi skuffer opposition og erhvervsliv Udskudt iværksætterstrategi skuffer opposition og erhvervsliv Næste artikel Realdania og Danban opretter ny investeringsfond inden for byggebranchen Realdania og Danban opretter ny investeringsfond inden for byggebranchen
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.