PFA om økonomisk fremgang: Vi skal ikke hvile på laurbærrene

Dansk økonomi er atter i omdrejninger. Fremtidens økonomi med bæredygtige løsninger kræver, at vi ikke alene investerer i, men også integrerer grøn energi og innovative it-løsninger, skriver Allan Polack.

Vores samfund, virksomheder og de enkelte borgere har de seneste 13 måneder gennemgået større omstillinger, end man oplever på flere årtier.

Tiden har været præget af historiske udfordringer og tiltag, der ikke tidligere er set i fredstid. Alligevel går vi nu mod lysere tider. Danmark er grundlæggende kommet godt igennem krisen.

Ved en fælles jætteindsats har vi begrænset coronaens sundhedsmæssige konsekvenser, mens vi samtidig har holdt hånden under økonomien, så tabet af omsætning og arbejdspladser er blevet holdt på et minimum.

Grønt foregangsland
Derfor står vi nu i en situation, hvor vi faktisk kan tillade os at løfte blikket og tale om de globale udfordringer – og muligheder – der venter i de kommende år.

Og om, hvordan vi varigt kan styrke økonomien og beskæftigelsen, hvor regeringen jo har bebudet et kommende reformarbejde med netop det fokus.

For dansk økonomi er allerede i omdrejninger. Og spørgsmålet er snarere, hvordan vi gradvist kan øge farten – og ikke mindst vælge den rette kurs. Her skal Danmark først og fremmest satse på den grønne omstilling.

De tektoniske plader er i bevægelse, og morgendagens vindere er dem, der formår at levere de bæredygtige løsninger, så verden kan fortsætte sin fremgang, uden at vi samtidig ødelægger naturen omkring os og skubber yderligere til klimaforandringerne.

Det er først og fremmest afgørende, at Danmark fortsat er et foregangsland i forhold til vedvarende energi. Vi er i dag verdensførende inden for havvind, og vi vil med den kommende energiø i Nordsøen tage det næste skridt henimod en verden, der ikke længere er afhængig af fossile energikilder.

Men vi skal ikke hvile på laurbærrene, og der er behov for et endnu mere helhedsorienteret fokus. Hele vores samfund står foran en grundlæggende omstilling, hvor forbrugsmønstre, forsyningskæder og hele vores infrastruktur vil gennemgå banebrydende forandringer.

Kræver økonomisk støtte
Helt centralt står udviklingen inden for digitaliseringen, og at cirkulære principper integreres i hele vores økonomiske system.

Det er afgørende, at Danmark holder sig på forkant med disse megatrends, som vil dominere verden i de kommende årtier. Nøglen vil i høj grad være, at vi formår at integrere de digitale muligheder med de bæredygtige løsninger.

Det gælder eksempelvis i forhold til elektrificeringen af vores energisystem, som medfører en langt højere grad af fluktuation i elnettet. Her vil digitaliseringen være en forudsætning for at sikre den nødvendige fleksibilitet i forbruget, så den rigtige strøm så at sige bruges på de rigtige tidspunkter.

Det gælder også i forhold til fremtidens landbrug, hvor kunstig intelligens kan være med til at bane vejen for et mere præcisionsdrevet landbrug. Konkret vil teknologien betyde, at det vil være muligt at sprøjte præcist der, hvor ukrudt og skadedyr er og kun gøde de steder, hvor udbyttet kan øges. Og således minimere den negative miljøpåvirkning.

Digitalisering kan således på mange måder ses som en adgang til bæredygtig effektivisering, der optimerer ressourceforbruget; om det er materialer eller arbejdskraft. 

Det er blot to eksempler på områder, hvor potentialet for en digital og bæredygtig integration er stort. Fælles for dem er, at den nødvendige udvikling kræver massive kollektive investeringer i forsyningsnettet og i infrastrukturen generelt. Investeringer, der i udgangspunktet vil være meget relevante for et selskab som PFA.

Investeringer i viden
Men investeringer i vores kapitalapparat gør det ikke alene. For vi realiserer ikke det fulde potentiale, hvis ikke vi også evner at udvikle den vigtigste af alle ressourcer.

Nemlig den viden og arbejdskraft, som skal føre forskningen ud i virkeligheden og realisere de enorme investeringer, som vi i pensionsbranchen står klar til at foretage.

Det er derfor nødvendigt, at alle dele af arbejdsstyrken omstilles til den nye virkelighed, hvor kompetencer inden for it og bæredygtige løsninger bliver afgørende.

Et konkret forslag kunne være at gøre det muligt at bruge en mindre del af sin pensionsopsparing – uden at blive strafbeskattet - til at understøtte indkomsten under sin videreuddannelse. Hvis den enkelte på den måde kan forlænge arbejdslivet og gøre det mere holdbart, så hvorfor ikke?

Grundlæggende står Danmark i en unik position til at udnytte de megatrends i forhold til bæredygtighed og digitalisering, som vil præge den globale økonomi i de kommende år.

Men det kræver, at vi fortsætter med at dygtiggøre os og bygger videre på de styrkepositioner, som vi allerede har. Lykkes vi med det, vil vi i fremtiden også være det foregangsland, som store dele af verdens ser til for at handle og lade sig inspirere.

Forrige artikel DI: EU's genopretningsplan kan sikre Danmark grøn eksport for milliarder DI: EU's genopretningsplan kan sikre Danmark grøn eksport for milliarder Næste artikel Oxfam Ibis: Afsløringer om skattely-velfærd kalder på politisk handling Oxfam Ibis: Afsløringer om skattely-velfærd kalder på politisk handling
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.