Investor fra Løvens Hule: Iværksættere skal have lettere adgang til kapital

Hvis regeringens iværksætterstrategi ender med en alt for snæver definition af, hvad en iværksætter er, risikerer vi at gå glip af innovative kræfter, skriver Anne Stampe Olesen - kendt fra tv-programmet Løvens Hule. 

I kølvandet på erhvervsminister Morten Bødskovs (S) beslutning om endnu en gang at udskyde regeringens iværksætterstrategi, rejser der sig et presserende spørgsmål: Hvor nødvendig er denne strategi og en klar definition af begrebet "iværksættervirksomhed"?

Med min daglige kontakt med iværksættere og indsigt i iværksætterverdenen giver jeg her mit perspektiv på dette spørgsmål og på, hvad der skal til for at forbedre betingelserne for at starte og drive en virksomhed i Danmark.

To fløje

Spørgsmålet om behovet for en politisk definition af begrebet "iværksættervirksomhed" åbner op for en kompleks diskussion.

På den ene fløj lyder argumentet, at det er afgørende med en politisk definition for at identificere iværksættervirksomheder i Danmark og målrette politisk støtte som tilskudsprogrammer, udviklingsforløb og skatteincitamenter til disse virksomheder.

På den anden fløj lyder argumentet, at Danmark er kendetegnet ved et iværksættermiljø, der omfatter en bred vifte af virksomheder inden for forskellige sektorer, brancher og fagområder.

Ved en for snæver politisk definition af, hvilke virksomheder der kvalificerer sig som en "iværksættervirksomhed", risikerer vi at udelukke virksomheder fra den politiske støtte og derved gå glip af innovative kræfter. 

Mit håb er, at regeringen fremlægger en bred iværksætterstrategi med fokus på at gøre iværksætteri til en mere attraktiv karrierevej for danskerne.

Kvinder og iværksætteri

En analyse fra Finans Danmark viser, at køn, uddannelse, social baggrund og privat økonomi er faktorer, der påvirker danskernes beslutning om at forsøge sig som iværksættere. Derudover viser en analyse fra Dansk Erhverv, at iværksætterlysten er lavere hos danske kvinder relativt til danske mænd.

Den lave iværksætterlyst hos danske kvinder skyldes blandt andet en oplevelse af at være afhængig af en personlig indkomst og en oplevelse af ikke at kunne skaffe den nødvendige kapital. Det er afgørende at adressere disse udfordringer som en del af en bredere iværksætterstrategi, hvis vi vil arbejde os hen imod en mere mangfoldig iværksætterkultur i Danmark.

{{toplink}}

For at motivere flere til at tage springet ind i iværksætterverdenen og sikre, at forskellige perspektiver og behov bliver inkluderet i udviklingen af nye virksomheder, produkter og ledelsesmetoder, er det nødvendigt at skabe mere gunstige betingelser for danske iværksættere.

Baseret på min erfaring med at støtte iværksættere og min viden om de daglige udfordringer, iværksættere står over for, er jeg af den opfattelse, at regeringens iværksætterstrategi bør fokusere på at forbedre iværksætteres adgang til kapital.

Jeg møder ofte kvindelige iværksættere, der fremhæver udfordringer med at få adgang til en erhvervskonti og kassekredit i banken og lange udbetalingsperioder fra offentlige puljer. Dette hæmmer deres muligheder for at investere i væksttiltag.

Fokus på finansiering

Jeg opfordrer derfor Morten Bødskov og regeringen til at inkludere konkrete tiltag i iværksætterstrategien, der kan hjælpe iværksættere til at investere i projekter og forretningsmuligheder, der fremmer vækst og innovation.

Et helt konkret eksempel kan findes i Finland. Her tilbyder Business Finland støttepuljer til iværksættere, hvor størstedelen af finansieringen frigives efter finansieringsbeslutningen og resten ved projektets endelige afrapportering.

Selv et beløb på 100.000 kroner, som kan synes beskeden i forhold til store virksomhedsbudgetter, kan være en betydelig hjælp for en iværksætter, især hvis virksomheden endnu ikke endnu ikke genererer en betydelig omsætning.

Dette beløb kan udgøre en markant forskel ved at dække vigtige udgifter eller i forhold til at hjælpe virksomheden til at investere i vækst. Dette understreger vigtigheden af at have adgang til støtte og fleksible finansieringsmuligheder for at fremme iværksætteri og innovation i Danmark.

I sidste ende drejer det sig om, at regeringen skal sikre danske iværksættere lige muligheder for at etablere virksomheder, få adgang til kapital og realisere potentiale for vækst.

Forrige artikel UN Global Compact i Danmark: Efterlad ikke virksomhederne i ESG-tsunamiens mørke UN Global Compact i Danmark: Efterlad ikke virksomhederne i ESG-tsunamiens mørke Næste artikel Danske Iværksættere og Venstre: Vi skal have et EU, der fremmer iværksætteri Danske Iværksættere og Venstre: Vi skal have et EU, der fremmer iværksætteri
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.