Fagbevægelsen opfordrer til folkeafstemning om store bededag

Toppen af Fagbevægelsens Hovedorganisation gør klar til underskriftindsamling og demonstration på Christiansborg Slotsplads i kampen for at bevare store bededag.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) vil indkalde til demonstration mod afskaffelsen af store bededag og opfordrer samtidigt til en folkeafstemning om regeringens forslag.

Det siger formanden for FH, Lizette Risgaard, tirsdag formiddag til den fremmødte presse i FH's hovedkontor på Islands Brygge i København.

”Det er ikke, fordi vi går ind for, at man skal have folkeafstemninger om både det ene og det andet. Men det er så vildt et indgreb i den danske model, så vi mener faktisk, at man skal have forslaget trukket tilbage eller indkaldt til en folkeafstemning,” siger Lizette Risgaard, der som formand for FH repræsenterer 1,3 millioner lønmodtagere.

Udmeldingen kommer, efter at regeringen torsdag i sidste uge fremsatte et lovforslag om at afskaffe store bededag som helligdag. Det skete som en udløber af det regeringsgrundlag, som Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne præsenterede før jul. {{toplink}}

Demonstration på slotspladsen

Fagbevægelsen har fra begyndelsen været stærkt skeptisk overfor forslaget om at afskaffe en helligdag og dermed skrue op for arbejdstiden for lønmodtagerne. Tirsdag morgen var forretningsudvalget i FH samlet til et knap to timer langt møde i hovedkontoret på Islands Brygge.

Udover at opfordre til en folkeafstemning om forslaget vil FH også tage initiativ til både en underskriftindsamling og en demonstration.

”Vi opfordrer alle i befolkningen til at gå ind og være med i den underskriftindsamling, som vi sætter gang i nu,” sagde Lizette Risgaard.

Hun mødte pressen med hele FH's forretningsudvalg i ryggen. Bag hende stod blandt andre 3F-formand Henning Overgaard, FOA-formand Mona Striib og formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

”Vi planlægger også at afholde en demonstration på Christiansborg Slotsplads. Det er heller ikke noget, som vi bare gør hver og hver anden dag. Det er klart, at det bliver en demonstration, hvor vi vil lægge vægt på, at det er familierne og deres frihed, de (regeringen, red.) tager,” sagde Lizette Risgaard.

Skal bruge 60 mandater

Det vil kræve 60 mandater i Folketinget, hvis forslaget om at afskaffe helligdagen skal sendes til folkeafstemning.

Tidligere på måneden foretog Børsen en rundringning til de politiske partier. Den viste, at en trio bestående af Nye Borgerlige, Enhedslisten og Dansk Folkeparti bakker op om en folkeafstemning om helligdagen. De tre partier har dog ikke mandater nok til at mønstre 60.

FH-formand Lizette Risgaard opfordrer de øvrige oppositionspartier i Folketinget til at bakke op om en folkeafstemning.

”Hvis det er, at regeringen ikke vil det, er det klart, at så mener vi, at resten af Folketingets politikere skal overveje, om de ikke skal sørge for, at der kommer en folkeafstemning om indgrebet i den danske arbejdsmarkedsmodel og fjernelse af en fridag,” sagde Lizette Risgaard.

Forrige artikel Aldrig har kvinder fyldt så meget på Borgen som nu. Men mændene styrer stadig finanspolitikken Aldrig har kvinder fyldt så meget på Borgen som nu. Men mændene styrer stadig finanspolitikken Næste artikel Overblik: Disse erhvervspolitiske lovforslag vil regeringen fremsætte før vinterferien Overblik: Disse erhvervspolitiske lovforslag vil regeringen fremsætte før vinterferien
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.