EL: Den statslige superfond baner vejen for et offentligt drevet banktilbud

Regeringens planer om at samle de tre eksisterende statsfonde under én "superfond" er et nødvendig tiltag for, at danske vækstvirksomheder ikke bliver afhængige af udenlandske kapitalfonde. Danmark bør også have sin egen kunderettede bank i form af et offentligt drevet banktilbud, skriver erhvervsordfører Rune Lund (EL).

Af Rune Lund (EL)
Erhvervsordfører

Vækstvirksomheder vælger i alt for høj grad udlandet frem for Danmark, når virksomhederne for alvor har brug for kapital til at accelerere. Det har vi desværre været vidne til længe, og vi må konstatere, at private investorer og markedet ikke har kunnet løfte opgaven med at vende udviklingen.

Virksomhederne har i dag ikke adgang til den rigtige kapital og investorer med de rigtige kompetencer. Det er virkeligheden. Og det koster det danske samfund i dag i form af mistede arbejdspladser og virksomhedseventyr, der flytter til udlandet.

Det er utilfredsstillende, at Danmark i OECD-opgørelser ligger lavt i forhold til evnen til at rejse accelerationskapital. Samtidig har vi som land også en interesse i, at vores vækstvirksomheder ikke bliver afhængige af udenlandske kapitalfonde, hvor skattebetalingen hurtigt ender langt væk fra Danmark og alt for ofte i et skattelyland. Det kan både skyldes slappe danske skatteregler og manglende internationale regler – men også omgåelse af de skatteregler, der eksisterer.

Et nødvendigt tiltag

Jeg og Enhedslisten er derfor meget glade for det forslag, som regeringen er kommet med om at etablere Danmarks investeringsfond som en ny stærk fond, der skal samle de tre eksisterende statsfonde; Vækstfonden, EKF – Danmarks Eksportkredit og Danmarks Grønne Investeringsfond.

Vi ser det som et nødvendigt tiltag, som gavner jobskabelsen og muligheden for at skabe innovative og nye virksomheder i Danmark. Inspireret af andre europæiske lande går tiltaget ud på at styrke og samle eksisterende statslige investeringsfonde, så staten i højere grad kan investere i nystartede vækstmirakler og fastholde arbejdspladserne på dansk grund.

Der er tale om et kapitalkapløb mod amerikanske kapitalfonde, der opkøber dygtige danske virksomheder, inden samfundet når at høste frugterne. Vi kan se, at andre lande har sådanne fonde, for eksempel Tyskland og Frankrig. Vi kommer ikke udenom, at sådanne statslige fonde i dag er et international konkurrenceparameter.

Derfor er det relevant at se på, hvilke statslige finansieringsløsninger Tyskland og Frankrig tilbyder via deres statslige investeringsfonde, henholdsvis KfW og Bpifrance, så danske virksomheder ikke oplever at være begrænsede sammenlignet med tyske og franske virksomheder.

Helt generelt er der desuden ikke nogen tvivl om, at der er nogle store tandhjul, der drejer i den internationale økonomi. Det gjaldt før corona, men pandemien lader til at have sat ekstra gang i udviklingen, hvor flere lande har fået øjnene op for de positive sider ved, at staten både bør og kan spille en positiv rolle som en mere aktiv aktør. Den udvikling skal Danmark være en del af.

Et offentligt drevet banktilbud

På den måde rummer Danmarks Investeringsfond et antrit til en statslig investeringsbank – en "superfond", som regeringen kalder det.

Fonden giver samfundet en kærkommen mulighed for at udøve et mere aktivt ejerskab i økonomien – og så leveres der desuden også pæne overskud til statskassen. Enhedslisten så derfor gerne, at vi gik lidt videre.

Danmark bør nemlig også have sin egen kunderettede bank i form af et offentligt drevet banktilbud, der er sat i verden for at servicere lønmodtagere, foreninger, erhverv og kommuner.

Et sted, hvor man kan oprette en almindelig konto med eventuel kredit, få indbetalt sin løn, betale sine regninger og muligvis optage et overkommeligt forbrugs-, bolig- eller virksomhedslån.

En bank, der fungerer ud fra høje etiske standarder, for eksempel ved ikke at deltage i forretninger, der er udtryk for aggressiv skattetænkning, og som ikke er sat i verden for at forgylde private aktionærer, men for at tjene samfundet.

For at tjene Danmark. Ligesom Danmarks Investeringsfond.

{{toplink}}

Forrige artikel S i EU: Nyt direktiv skal tæmme platformindustriens giftige forretningsmodeller S i EU: Nyt direktiv skal tæmme platformindustriens giftige forretningsmodeller Næste artikel Lars Gårn Hansen: Klimaaftaler har gjort den grønne omstilling dyrere for gennemsnitsdanskeren og billigere for store CO2-udledere Lars Gårn Hansen: Klimaaftaler har gjort den grønne omstilling dyrere for gennemsnitsdanskeren og billigere for store CO2-udledere
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.